Szlovákiában az energetikai szektor az egyik legkockázatosabb ágazat, amelybe ráadásul az állam is rendszeresen beavatkozik, nemegyszer egyoldalúan. Ha valaki sikeres akar lenni, akkor jó kapcsolatokat kell fenntartania a politikummal.

 

Az Aktuality.sk összeállítása nyomán felsorolunk néhányat a legfontosabb magán energetikai cégek közül, amelyek méltán mondhatóak a legsikeresebbnek is.

 

Az egykori államtitkár nagyot kaszál a zöld energián

 

 hirdetes_810x300  

Az Alter Energo vállalat tulajdonosa Jozef és Ivan Brhel, nem hivatalos tulajdonosa František Pecho. A cég tavalyi forgalma elérte a 34,5 millió eurót, nyeresége pedig 4,1 millióra tehető. A cég sikerének egyik magyarázata, hogy Szlovákia 2010-től jelentős összegekkel támogatja a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó vállalatokat.

 

Az állami támogatás hírére természetesen hirtelen sokan vágtak bele ebbe az üzletágba. Országszerte napkollektorok és naperőművek létesültek. Gyakoriak voltak az olyan cégek, amelyeknek tulajdonosi hátterét nemigen lehetett visszakövetni, aki megpróbálta, az néhány lépés után egy offshore cégbe ütközött, így a lánc további felderítése lehetetlenné vált.

 

Az állami támogatásoknak köszönhetően a megújuló energiaforrások piacán számos vállalkozó busás haszonnal tud működni. Aztán egyre-másra robbantak ki a botrányok az ismeretlen hátterű cégekkel kapcsolatban.

 

Az Alter Energoról például az a hír járja, hogy František Pecho irányítja, majd idővel felszínre került, hogy a nagyvállalat az egykori államtitkár és, Jozef Brhel fennhatósága alatt áll. Neve szerepel az Végső Kedvezményezettek Nyilvántartásában is (RKUV).

 

Jozef Brhel baloldali politikusként 2003-ban fejezte be pályafutását. Nem vesztett vele. Fotó: Teraz.sk

 

Az MKP majd a Most-Híd szürke eminenciása Szlovákia legfontosabb vállalatának élén

 

A hivatalosan (de nem hivatalosan is) a magyarországi MOL tulajdonába tartozó Slovnaft Szlovákia legfontosabb és egyik legnagyobb vállalata. Elnök-vezérigazgatója a dunaszerdahelyi DAC futballklub tulajdonosa, Világi Oszkár.

 

A vállalat tavalyi forgalma meghaladta a 2,1 milliárd eurót, nyeresége pedig a 114,4 millió eurót.

 

A Slovnaft Szlovákia legnagyobb olajfinomítója, Világi pedig egykor szintén a szövetségi parlamentben dolgozott, még Csehszlovákia idején. Korábban az MKP, most a Most-Híd mecénásaként tartják számon. Sokat elárult, hogy a választások környékén, amikor Robert Fico találkozott az ország stratégiailag legfontosabb cégeinek vezetőivel, nem Világi látogatott el a kormányhivatalba, hanem Fico a Slovnaftba.

 

Az RKUV nyilvántartása szerint a cég egyik végső kedvezményezettje épp Világi Oszkár. A cégnek egyébként voltak már jobb évei is. Az olajár alacsonyan stabilizálódott, de a fejlesztési beruházásoknak köszönhetően még így is jövedelmező üzletet tart fenn.

 

Világi Oszkár, a Slovnaft vezetője, aki számos egyéb érdekeltséggel is rendelkezik a magyarlakta vidékeken. Fotó: 24hod.sk

 

Dzurinda embere a bioüzemanyag-gyártás élén

 

Ha bioüzemanyagokról van szó, Szlovákiában az Enagro, Meroco és Enviral cégeket kell megemlíteni. Mindannyiuk élén Ján Sabol áll. A cégek tavalyi forgalma 414 millió euró volt, nyereségük csaknem 11 millió euró.

 

Sabol az első Dzurinda-kormány gazdasági államtitkára volt. Mikor Szlovákia a klímaváltozás elleni harc jegyében elkezdett bioadalékokat adni az üzemanyagokhoz, a bioüzemanyagok gyártása felettébb jövedelmező üzletággá vált. Egyúttal számos játékos jelent meg a piacon, de viszonylag rövid idő alatt leosztódtak a lapok, amelyeknek elsőszámú nyertese Ján Sabol és az Envien vállalatcsoport lett. Az Envien csoport tulajdonosa pedig a fentebb említett három vállalat.

 

Az üzlet olyannyira sikeres volt, hogy ma az Envien Közép-Európa legnagyobb bioüzemanyag-gyártója.

 

A képen Ján Sabol. Vállalatainak természete okán bizonyára szoros üzleti kapcsolatban állhat a Slovnaftal is. Kétségtelen, hogy az energiaszektor különleges stratégiai fontossággal bír Közép-Európában, nem véletlenül lehet ennyire jövedelmező üzlet. Fotó: Aktuality.sk

 

A J&T-től az energiapiacra

 

Az Eustream, a Közép-szlovákiai Energetika és a Szlovák Villamosművek tulajdonosa Daniel Křetinský. A hozzá tartozó vállalatok éves bevétele 3,5 milliárd euróra tehető, nyereségük 610 millió euró.

 

Křetinský 10 év alatt építette ki jelenlegi birodalmát, bár, mivel korábban a J&T befektetőcsoportban tevékenykedett, nem minden előzmény nélkül fogott bele az üzletbe. Energiapiaci csoportja szintén egész Közép-Európára kiterjed.

 

A képen Daniel Křetinský. Fotó: Aktuality.sk

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: energie-portal.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!