Mintegy 170 Tesco-egység teljes működése bénulhat meg a szeptemberi iskolakezdés előtti bevásárlási hullámban Magyarországon, miután tegnapelőtt megalakult az áruházlánc dolgozóit képviselő sztrájkbizottság, ma reggelre pedig a multivállalat vezetőinek asztalára kerültek a bér- és létszámemelésről szóló szakszervezeti követelések – értesült a Magyar Idők.

 

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete által irányított törvényes tiltakozáshoz a vidéki és fővárosi Tesco-üzletek 80 százaléka, illetve a gyáli és a herceghalmi logisztikai központok, továbbá az ­online szolgáltatás munkavállalói csatlakoztak. Az összeomlás előtt álló dolgozói állomány határozatlan időre szóló teljes munkabeszüntetést hirdethet.

 

A dolgozók megelégelték a nehéz helyzetet

 

 hirdetes_810x300  

Megelégelte változatlanul nehéz helyzetét a Tesco Magyarország több mint 13 ezer fizikai dolgozója, ezért a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) kezdeményezésére csütörtök este megalakult a sztrájkbizottság az áruházláncnál. Az egységes munkavállalói követelésekről mostanra a multinacionális kereskedelmi nagyvállalat vezetői is hivatalos úton értesültek.

 

A fizikai dolgozók munkakörülményeinek érdemi javítására, leterheltségük csökkentésére, illetve a foglalkoztatással kapcsolatos hiányosságok megoldására, továbbá az alapbér versenyképes emelésére irányuló demonstrációk mind ez idáig nem vezettek eredményre. Az elkeseredett dolgozók köré­ben óriási a sztrájk iránti hajlandóság: eddig az áruházlánc összesen 216 üzletének (hiper- és szupemarketek, ­expresszek, illetve az Extra elnevezésű egységek) nyolcvan százalékából csatlakozott a boltok teljes állománya.

 

25 százalékos béremelést követelnek

 

Ezenkívül a gyáli és a herceghalmi logisztikai központok, raktárak munkatársai, továbbá a házhoz szállító szolgáltatás alkalmazottai is részt vesznek a kilátásba helyezett munkabeszüntetésben – közölte a Magyar Időkkel a KDFSZ elnöke. Bubenkó Csaba, a sztrájkbizottság megválasztott elnökeként elmondta, augusztus 11-én hivatalosan is tájékoztatták a Tesco vezetőségét a követelésekről.

 

Eszerint azt kérik, hogy szeptember 1-jétől a Tesco valamennyi munkavállalója esetén az idei és a tavalyi évhez képest a vállalati bértömeg növekedésének éves szintje érje el a 25 százalékot.Kiemelte, a méltatlanul alacsony bérek mellett a másik súlyos probléma a létszámhiányból fakad, hiszen ezrek vándoroltak el mostanra a lánc egységeiből, ehhez képest a fizetések nem váltak vonzóvá az álláskeresők számára. Ennek köszönhetően a meglévő állomány fizikai leterheltsége átlépte a tűréshatárt, aminek kiváltó okait az ország számos pontján tapasztalhatják maguk a vásárlók is.

 

Magyar Idők
kép: 24.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!