Állambácsi egyre nagyobb adóval sújtja a munkát: a munka költségéből (szuperbruttó bérből) az állam 41,5 százalékot visz el. Vagyis, egy munkás által egy hónapban megtermelt 1000 euróból 415 eurót az állam vág zsebre.

 

Persze ezt a különbséget a hétköznapi munkavállaló máshogy éli meg. A bruttó bér fogalma miatt ugyanis úgy gondolja, hogy az állam nem rajta, hanem a munkáltatón hajtja be a fent említett tekintélyes összeget. Való igaz, a 41,5 százaléknak a zöme a munkáltatók vállát nyomja.

 

Egy világosabb példával élve, egy havi 1000 euró bruttó fizetést kereső munkás teljes munkaköltsége 1352 euró (352 eurót az alkalmazó fizet el az állam felé), ugyanakkor a tiszta keresete nem nagyobb 800 eurónál (vagyis több, mint 200 eurót a munkás is elvezet az államnak).

 

 hirdetes_300x300  

Lesz még rosszabb

 

Ezzel a teljesítménnyel Szlovákia az OECD országai közül a magas adóterheket kivető államok közé tartozik. Az adóterhek (vagy hivatalos megnevezéssel élve, az adóék) Szlovákiában jóval magasabb, mint az OECD-átlag. Leelőzzük például Luxemburgot, Észtországot, Hollandiát, Dániát és Norvégiát is (fontos hangsúlyozni, munkát terhelő adókról és járulékokról beszélünk). Ellenpélda is van. A kifejezetten jó foglalkoztatási adatokkal rendelkező Magyarország például a harmadik legnagyobb adóékkel rendelkezik.

 

762 euró tiszta keresetre az állam 590 euró adót vet ki, aminek fizetését a munkáltatóra és a munkásra terheli. Forrás: HNonline.sk

 

Miért vet ekkora adóterhet a kormány a munkára, ha egyszer elkötelezte magát a foglalkoztatottság növelése mellett? A HNonline.sk megkérdezte a szakértőket erről:

 

Peter Bukov, a TopForex vezető elemzője: A magas adó- és járulékterhek ideális források a szociális szolgáltatások finanszírozására. A szlovák kormány mindig újabb és újabb szociális csomagokat hirdet meg, melyekhez valahonnan pénzt kell előteremtenie. Ráadásul, az egészségügy még mindig rendkívül rossz állapotban és az uniós átlag alatt van, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi egészségügyi járulékok nagysága a jövőben nőni fog.

 

Tény, hogy a magas járulék- és adóterhek negatívan befolyásolják a foglalkoztatás mértékét, mert a cégek a járulékok nagysága miatt az alkalmazottak felvétele helyett inkább kiszervezik a szolgáltatásokat (alvállalkozót bíznak meg egy adott munka, szolgáltatás elvégzésével – a szerk. megj.), vagy olcsóbb országokba helyezi át tevékenységét.

 

Az adóterhek csökkentése javítana a gazdaság állapotán, növelné a hajlandóságot az új munkaerő felvételére, de segítene a dolgozóknak is, hiszen adott szuperbruttó bér mellett magasabb lenne tiszta keresetük (az előbbi példánkkal élve: 1352 munkaköltségből nem nettó 800 eurót vihetne haza, hanem akár jóval többet). A járulékok csökkentése azonban nem valószínű, jelen politikai körülmények között nem átvihető javaslat.

 

Jakub Rosa, az Across Private Investments elemzője: Egy piacgazdaságban akkor nőnek természetesen a bérek, ha a munkakínálat alacsonyabb a munkakeresletnél. Ezt a helyzetet figyelhetjük meg Szlovákiában is, mivel a foglalkoztatottság mértéke rekordértékeket ér el és egyre több munkáltató érzi a szakképzett munkaerő hiányát.

 

Ez azonban nem elegendő, az államnak pedig kötelessége, hogy gazdaságpolitikájával javítsa a vállalkozói környezetet és lebontsa a munkaerőpiaci korlátokat, hiszen a háztartások fogyasztása – ami a reálbérek nagyságától függ – az ország gazdasági fejlődése szempontjából kulcsfontosságú. (Magyarul: Ha az állam csökkenti az adóterheket, nő a munkások nettó fizetése, többet fogyasztanak. Itt lehet vitázni arról, hogy a cégeké vagy az államé a felelősség, ugyanakkor fontos megvizsgálni, mit kap a magas adóterhekért cserébe az átlagpolgár például az egészségügyben vagy az oktatásban – a szerk. megj.).

 

Lukáš Lipovský, a Capital Markets elemzője: A szlovákiai adóék nagysága a V4-ek átlagától (42,12 százalék) alacsonyabb, de magasabb az uniós átlagnál (32,97 százalék). Az adóterhek növelése mögött többek között megemlíthetjük az államadósság nagyságát is, ami 2008 óta a GDP 28,5 százalékáról a GDP 51,9 százalékára emelkedett.

 

Az adók és járulékok csökkentése növeli az adó beszedésének hatékonyságát. A jelenlegi adóék olyannyira megterhelő, hogy sokan igyekeznek megkerülni, vagy épp nem tudják vagy nem akarják befizetni. A lépéssel csökkenteni lehet a szürkegazdaság nagyságát.

 

Ha csökkennének az adóterhek Szlovákiában, többen vallanák meg valódi bevételeiket, így a teljes hatás az lenne, hogy több adóbevételre tenne szert az állam, mint most.

 

Richard Koza, beruházási tanácsadó: A mi szocialista kormányaink még mindig úgy képzelik, hogy az ideális állam az úgynevezett erős államként működik, ami mindenről dönt, amiről csak dönthet. Ehhez egyre több és több pénzre van szüksége. Azt pedig vagy adósságból vagy az emberektől szerezhetnek. És minél többet, annál jobb [nekik]. Vagyis, a „miért” kérdésre a válasz az: mert a mi kormányaink baloldaliak és szocialisták, és mint ilyenek, az emberektől minél többet vonnak el.

 

Amíg a politikusok nem értik meg, hogy jobb a gazdaság támogatása céljából több pénzt hagyni az embereknél, semmi sem fog változni. De ezt a baloldali és az úgynevezett jobbközép kormányok sem tudják. És valódi jobboldalról sem Szlovákiában, sem Csehországban nem beszélhetünk.

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: profit7.hu

Kapcsolódó írások:

 

Munkánk gyümölcsének két ötödét elviszi az állam

Populista versengés? Az állam vagy a munkások járnak jól a kormány szociális tervezetével?

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!