A munkaügyi hivatalok júliusi statisztikája szerint Szlovákiában és a magyarlakta járásokban is tovább csökkent a munkanélküliség. Sajnos azonban a nyugati és keleti régiók közt a különbség alig mérséklődött, és a 10 legalacsonyabb munkanélküliséggel bíró járás közül csak kettő magyarlakta, míg a tíz legnagyobb állástalansággal küzdő régióból 5.

 

A legalacsonyabb munkanélküliséggel a Galántai járás rendelkezik a magyar listán, az országos viszonylatban mindössze 2,58 százalékos munkanélküliségi ráta a negyedik helyre volt elegendő (országos első a Pőstyéni járás).

 

Most először azonban három magyarlakta járás előzi meg Pozsonyt a főváros összesített (a négy kerület együttes) adatai alapján. Pozsonyban a múlt hónapban 3,66 százalékos volt a nyilvántartott állástalanok aránya, ezzel a (a fővárossal és Kassával kibővített) 18-as magyar listán a másodikról a negyedik helyre szorult vissza – Dunaszerdahely és Vágsellye is megelőzte.

 

 hirdetes_810x300  
Adatok: UPSVaR.sk, Táblázat: Körkép.sk

 

Nem csökken a különbség

 

Ami a 16 magyar járás (Kassa és Pozsony nélkül) munkanélküliségi rátáját illeti, az a múlt havi 8,59 százalékról 8,33 százalékra csökkent. A két nagyvárossal együtt jóval tetszetősebb az eredmény: 7,21 százalékról 7,06-százalékosra javult.

 

A magyarlakta járások nyilvántartott munkanélkülijeinek száma 1875 fővel csökkent, ám az összes állástalan számából részarányuk alig változott: 33,6 százalékos volt júliusban. Ez azt jelenti, hogy minden harmadik szlovákiai nyilvántartott munkanélküli a magyarlakta régiókból kerül ki.

 

Más szavakkal, míg a térképünkön zölddel jelölt járáshatároktól északra 65 állástalan jut 1000 munkaképes korú lakosra, addig a déli, magyarlakta járásokban 84.

 

Térkép: Körkép.sk

 

Az autógyártás kiváltságosai

 

A legalacsonyabb munkanélküliség természetesen az ország északnyugati járásaiban van, a magyarlakta járások közül igazából csak a Galántai tartozik a kiváltságosok közé. Itt a foglalkoztatottság húzóereje elsősorban a nagy autógyártók üzemei.

 

Érdekes összehasonlítani, hogy a húsz legnagyobb állástalansággal küzdő járás munkanélküliségi rátája négyszer akkora, mint a húsz legjobb foglalkoztatottsággal büszkélkedő járásé. Fontos megjegyezni, az előbbi csoportba hat magyarlakta járás tartozik, az utóbbiba pedig 8.

 

Adatok: UPSVaR.sk, Táblázat: Körkép.sk

 

Statisztikai hangulatjavítás

 

A trend jó, kérdés azonban meddig tart ki. A munkanélküliségi adatok nyáron az idénymunka lehetőségei miatt meglehetősen optimisták, ráadásul, ahogy azt korábban írtuk, az elmúlt időszakban rekordszámú munkanélkülit zártak ki a nyilvántartásból – ez része a kormány statisztikai módszerekkel történő hangulatjavításának. Ráadásul a statisztikák nem tartalmazzák az abszolvens gyakorlaton lévőket vagy a falvaknál közhasznú munkát végző állástalanokat.

 

Az sem megnyugtató, hogy az északi és déli járások adatai közti különbséget alig sikerült csökkenteni, nem beszélve a nyugat-keleti irányú leszakadásról, ami talán még az előbb említettnél is markánsabb.

 

Felvidéki munkanélküliség: Minden negyedik magyar a leszakadó járásokban él

 

Nem az autópályák ész nélküli építése, hanem a képzés-fejlesztés csökkenti a munkanélküliséget

 

Munkahelyteremtés Szlovákiában? Minden hatodik újonnan létrehozott állást külföldiek töltenek be

 

Körkép.sk/KL

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!