Azután, hogy a Costco amerikai kiskereskedelem megvetette a lábát Izlandon, a helyi cégek és vállalkozók komoly problémákkal küszködnek. Az amerikai üzletláncnak sikerült megmutatnia, hogy egy izolált szigeten viszonylag olcsón is el lehet adni a termékeket.

 

Az izlandi Papco cégnek drasztikusan csökkenni kezdett az eladása azután, hogy a helyi lakosság az amerikai szupermarket árban kedvezőbb termékeit kezdte előnyben részesíteni. A 20–30 százalékos bevételcsökkenés után a cégnek hat embert kellett elbocsátania. Jelenleg 35 munkással folytatják a munkát.

 

A cég menedzsere a helyi újságnak elmondta, hogy a Costco termelési ár alatt árulja például a toalett papírokat. A menedzser elmondása szerint az áraik a nyugat-európai árakhoz viszonyítva is jóval alacsonyabbak. Ez olyasvalami, amivel egy 340 ezer lakosú országban működő kicsi cég, amelyik nincs hozzászokva a kemény konkurenciához és az árháborúhoz, nem tudja felvenni a kesztyűt. A menedzser továbbá a félelmeit is kifejtette a vállalatuk jövőjét illetően.

 

 hirdetes_400x285  
Fotó: SITA/AP

 

Az izlandi eper problémája

 

Minden bizonnyal a Papcohoz hasonló sors vár az izlandi Hagar boltjaira is. A különböző árukat forgalmazó Hagar vállalat tavaly, azaz 2016-ban a hazai izlandi piacnak szinte a felét uralta. A Bloomberg információi szerint a svéd üzletlánc, a H&M még be sem jelentette, hogy augusztus végén két boltot nyit Izlandon, az előzetes prognózisok szerint a Hagar máris több boltot zár be.

 

Elkedvtelenedve szemlélik a Costcot a helyi eper- és paradicsomtermesztők is. Ők szintén válsággal küzdenek azóta, hogy az izlandi piacot elárasztották az olcsó gyümölcs- és zöldségbehozatalok.

 

Bárminemű zöldség- és gyümölcs megtermesztése Izlandon herkulesi erőfeszítésbe kerül kezdve a farmok működésére szánt költségektől, egészen az üvegházakra és a szüretelésre szánt összegektől. Annak ellenére, hogy a hazai, izlandi gyümölcsöt minőségibbnek tartják a behozataltól, fokozatosan eltűnnek a hazai vásárlók bevásárlókosaraiból.

 

A helyi termelők mindezért az amerikai Costcot vádolják. Az Iceland Magazin szerint azok a gyümölcsök, amiket a termelőknek nem sikerül eladni, az üvegházakban tornyosulnak. Annak érdekében, hogy a megtermelt gyümölcs ne vesszen kárba, a kritikus pillanatban már ingyen kezdték el kínálni a gyümölcsöket.

 

Fotó: Iceland Monitor

 

Olcsó behozatal

 

A Bloomerg információ szerint a lakosság negyedének, azaz 80 ezer izlandinak tagkártyája van az amerikai üzletláncban. A rengeteg külföldi társaságok közül a Costco csupán az egyik, amelyik úgy döntött, hogy „szerencsét próbál” ezen az európai szigeten.

 

Izlandot 2008-ban gazdasági válság sújtotta, és csupán az utóbbi években sikerült teljes mértékben kilábalnia belőle. A országra azonban további gazdasági fellendülés vár, ez pedig felserkenti azokat a befektetőket és a cégeket, akik jó lehetőséget és üzletet látnak ebben az országban.

 

Mivel egykoron egyes áruk elérhetetlenek voltak Izlandon, ezért a helyiek hozzászoktat a magas árakhoz. Ez azonban megváltozott – a teherszállító repülőgépek száma megszaporodott, az Icelandair légi társaság összehasonlítása szerint tavaly júliushoz képest 40 százalékkal gyarapodott a légi teherszállítás. A nemzetközi vállalatok a helyi konkurenciával összehasonlítva jóval lejjebb tudják vinni az árakat, ami a vásárlóknak, természetesen, megfelel.

 

Forrás: etrend.sk/Körkép.sk

Nyitókép: SITA/AP

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!