Ha egy újszülött gyereknek minden nap félreteszünk 12 eurót, 18 éves korára 100 ezret kaphat, ami például egy lakásra elég. Egy hasonló értékű kölcsönt 12 eurós napi törlesztőrészlettel viszont 40 évig fizethetünk.

 

Gyakran viszont másképp cselekszünk. A középosztály nagy hibája, hogy rendszerint eladósítja magát amikor luxustermékeket vásárol, majd később a kölcsönök törlesztéséért dolgozik – véli a Fincentrum elemzője, Peter Világi. A nagymértékű eladósodás megélhetési problémákat okozhat akkor, ha például elveszítjük állásunkat vagy egészségügyi problémánk adódik. „A pénzügyi tervezésben ezért nem a bevételek, hanem a kiadások a fontosak”.

 

Gazdálkodj, okosan

 

  hirdetes_300x300   

Egyszóval nem élhetünk nagyzoló életet csak azért, mert valaki kölcsön ad nekünk. Az sem igaz, hogy lennénk képesek spórolni. A tartalékok létrehozása, a pénzükkel való aktív gazdálkodás csak egy szokás, véli Lenka Gurecka a Partner Gorups SK csoportból.

 

„A legegyszerűbben ez a szokást elsajátítjuk akkor, amikor a fiatal ember elkezd dolgozni”. Szerinte először egy összegzést kell készítenünk rendszeres bevételeinkről és kiadásainkról. „Ezek alapján tudom kiszámolni, mennyi pénznek kellene maradnia a tartalékok létrehozásához”- állítja L. Gurecka.

 

Fontos a pénzügyi terv

 

Egy pénzügyi terv legelső lépése, hogy meghatározzuk a pontos célokat, például hogy mikor szeretnénk saját lakásba költözni. A második lépésben megállapíthatjuk, pontosan mennyire is van szükségünk. A harmadik lépésben találkozunk a valósággal, ami sokszor kiábrándító lehet – például egy szlovákiai átlagfizetéssel nehezen keressük meg egy hawaii villa árát, de reális célok mellett a pénzügyi terv nagy segítséget jelent.

 

Ha a várt második gyermek helyett hármasikrek születnek, máris négy gyerek lesz a házban. Azonnal szükséges egy újabb szoba és családi autó is. „A terv frissítésének a bevételek vagy kiadások változásakor kell megtörténnie. Esetleg évenként kiértékelhetjük, hogyan sikerül teljesítenünk részleges céljainkat” – tanácsolja Gurecka.

 

A Sophistic Pro Finance igazgatója, Ján Porázik szerint szolgáltatásaik alapja, hogy rendszeresen karban tartják az ügyfelek pénzügyi terveit. Világi úgy látja, hogy ha egy ügyfélnek több pénzre van szüksége, azt háromféle módon érheti el: meghosszabbítja a befektetés idejét, megnöveli havi betéteit vagy magasabb hozamú aktívákat választ.

 

A befektetéseknél is jöhetnek váratlan helyzetek

 

„Ha előfordul egy helyzet, amire nem vagyunk anyagilag felkészülve, hajlamosak vagyunk a gyorskölcsönökhöz fordulni, amelyek az illetékek tekintetében nemhogy nem tartoznak a legolcsóbbak közé, de az ember belebonyolódhat törlesztőrészletek hálójába” – véli Gurecka.

 

A veszélyes hitelek mellett probléma lehet az is, ha csak a saját bankunkra támaszkodunk. Porázik szerint nem éri meg csak egy intézményen belül mozognunk, ki kell használnunk a független tanácsadás formáját is.

 

A beruházásoknál egy egyszerű egyenlet érvényes, minél magasabb a várható hozam, annál nagyobb a rizikófaktor is. Az ügyfelek egy részének viszont nem kellene a legnagyobb értékű beruházásokhoz nyúlniuk, két dolog miatt. Vagy nem értik a terméket, vagy meggondolatlanul reagálnak.

 

„A konzervatív ügyfél nagyon gyorsan bepánikol egy zuhanás után a pénzügyi piacokon” -magyarázta Világi. Egyszóval, a legnagyobb  veszteséggel adja el. Ezért türelmesnek kellene lennie a részvényberuházások kivételénél addig, amíg nem szerez több tapasztalatot. A gyakorlat ebben az esetben nagyon fontos.

 

A saját hibákból való tanulás is megoldás, de ezt ki lehet kerülni azzal, ha képezzük magunkat, vagy esetleg szakértői segítséget veszünk igénybe. Azzal pedig csak nyerhetünk, ha mi magunk tudatosan és részletesen nyomon követjük és előre megtervezzük pénzügyi terveinket.

 

SME/Körkép.sk
borítókép: 24.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!