A pénzügyminiszter most benyújtott költségvetési terve közel 14 milliárd euró bevétellel számol 2018-ban, ami másfél milliárddal kevesebb, mint az idei teljes keret. A költségvetési hiány mértéke jövőre várhatóan 0,83 százalék lesz, bár a pénzügyminisztérium tavaly ilyenkor azt ígérte a sajtó előtt, hogy 2018-ra már nem lesz deficit.

 

Hát úgy látszik mégis lesz, és ennek oka, hogy a kormány többet akar költeni az egészségügyre, az infrastruktúrára, de az sem mellékes, hogy mintegy százmilliókkal kevesebb adóbevételt várhat.

 

Százmilliós kiesések – elszámolták az adóbevételeket

 

 hirdetes_400x285  

Az állami költségvetés túlnyomóan a mi adónkból, befizetett járulékainkból él. A gond az, hogy jövőre a cégek, jogi személyek 421 millió euróval kevesebb adót fizetnek majd be. Öröm az ürömben állambácsi számára, hogy az emberek fogyasztási kedve idén megnőtt, a több vásárlás pedig jelentősen megdobta az áfából származó adóbevételt, így az idei évhez képest „csak” 327 millió eurónyival nyújtózkodhat rövidebben.

 

Az adóbevételek csökkenése mögött elsősorban az adólicenc eltörlése, a kutatás-fejlesztési tevékenység jóváírásának támogatása és a fürdők támogatása áll. Csak az adólicenc eltörlése 83 milliós érvágást jelent az államnak.

 

Aztán itt van a kormány által minap bejelentett szociális csomag, ami többek között a munkavállalási célú költözést is támogatná. Ez esetben lehetetlen megmondani, hányan veszik majd igénybe a támogatást, így azt sem tudni, hogy mennyibe is fog kerülni valójában. Egyelőre negyedmilliárdos kiadással számolnak.

 

 

 

A szociális intézkedés sem mindig csak költség…

 

A szociális csomag része a minimálbér 435-ről 480 euróra történő emelése. A nagyobb fizetés azonban nagyobb adó- és járulékbefizetés jelent, így a 45 eurós minimálbéremelés 19 milliós plusz bevételhez juttatja az államkasszát.

 

Ugyanakkor a munkaügyi tárca kevesebb pénzt kap a karácsonyi nyugdíjkiegészítésekre, míg idén 81 millió euró van erre a célra elkülönítve, addig jövőre már csak 61 millió euróval számolnak.

 

Nehezem magyarázható mértékben vágták vissza Érsek minisztériumnak keretét. Fotó: Pluska.sk

 

A most-hidas tárcák rajtavesztenek

 

A költségvetés nagy vesztese a most-hidas Érsek Árpád vezette közlekedésügyi minisztérium. Csaknem 1 milliárddal vágták vissza jövő évi keretét a smeres Pénzügyminisztérium tervezői. Maga Érsek egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, a tárca szóvivői szerint azonban valójában nincs szó visszavágásról, csak az uniós pénzből megvalósuló beruházások önrészét „más módon mutatták ki” a költségvetésben. Tény azonban, hogy Érsek minisztériuma jövőre – ha elfogadják a javaslatot – 45,3 százalékkal kevesebb pénzből gazdálkodhat.

 

A javaslat nagy nyertese a védelmi minisztérium, amely közel 1,1 milliárd euróból gazdálkodhat. Az SNS tárcájának azonban nagy tervei vannak: harci helikoptereket, vadászgépeket vásárolna, illetve modernizálná a gyalogságot is.

 

Hogy melyik tárca mekkora keretből gazdálkodhat a következő évben, azt az alábbi táblázat mutatja be. Érdekesebb azonban összehasonlítanunk, hogy mekkora részt kapnak az egyes tárcák párthovatartozás szerint a tortából.

 

A költségvetési torta felosztása. Adatok: MF SR, táblázat Körkép.sk

 

Mely pártok szereznek nagyobb szeletet a tortából?

 

Az idei költségvetés kicsivel több, mint felét a Smeres minisztériumok kapták, 26 százalékát az SNS vezette tárcák, és 23 százalék jutott a Most-Híd minisztériumainak. Jövőre azonban drasztikusan megváltozik a helyzet.

 

A smeres minisztériumok a költségvetési torta 57,4 százalékát kapnák meg a mostani javaslat szerint, 28,4 százalék jutna az SNS-es tárcáknak, a Most-Hídnak azonban már csak 14,2 százalék maradna. Nem csoda, hiszen Solymos László környezetvédelmi miniszter tárcája is közel 300 millióval kevesebb pénzből gazdálkodhat, mint idén.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!