Az Európai Unión belül Szlovákiában viszonylag olcsón vásárolhatunk élelmiszert és alkoholmentes italokat, alacsonyabb árakat hat másik uniós országban találunk, köztük Csehországban, Magyarországon és Lengyelországban is – derült ki a Postabank elemzéséből, amelyet az Eurostat legfrissebb adatainak felhasználásával készítettek el.

 

Jana Glasová, a Postabank elemzője szerint sokan gondolhatják úgy, hogy Szlovákiában drágák az élelmiszerek. Bizonyos szempontból viszont igazuk is van, az üzletek árait ugyanis legtöbbször a szomszédos országok áraival hasonlítjuk össze, ha átjárunk vásárolni.

 

Lengyelországban 30 százalékkal alacsonyabbak az árak

 

 hirdetes_810x300  

Az adatok alapján elmondható, hogy a szlovákiai üzletekben a legdrágább az élelmiszer és az alkoholmentes italok a visegrádi országok közül.

 

„Csehországban és Magyarországon az árcédulákon átlagosan 9 százalékkal alacsonyabb összegeket találunk, mint nálunk. Lengyelországban az élelmiszer és alkoholmentes italok közel 30 százalékkal olcsóbbak, mint Szlovákiában. Nyilvánvaló, hogy a határ közelében élők a szomszédos országokban olcsóbban vásárolnak élelmiszert, mint itthon” -mondta Glasová.

 

Megjegyezte, hogy a külföldi vásárlásnál az egyéb költségeket (közlekedés, árfolyammozgás) is figyelembe kell venni. „Ha a valutánk gyengül az adott országban használt pénznemhez képest, akkor drágul a vásárlásunk. Viszont ha az euró erősödik, akkor a külföldi bevásárlás még inkább kedvezőbb lesz” – figyelmeztetett.

 

Északon minden drágább

 

Az említett országokon kívül még Romániában, Bulgáriában és Litvániában alacsonyabbak az árak. Ha az EU-ba nem tartozó államokat is figyelembe vesszük, akkor a balkáni országokban is olcsón vásárolhatunk, főleg Macedóniában, ahol átlagosan 34 százalékkal alacsonyabbak az árak, mint itthon.

 

Az unióban átlagosan 13 százalékkal drágábbak az élelmiszerek mint Szlovákiában, az eurozónában 21 százalékkal. Mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha Dániában szeretnénk vásárolni, az ottani üzletekben ugyanis 68 százalékkal magasabbak az árak, mint idehaza. Hasonló a helyzet Svájcban és Norvégiában is, utóbbiban 85 százalékos az árkülönbség. Az elemzés szerint az északi országokban a legdrágábbak az élelmiszerek (Izland 66 százalék, Svédország 43 százalék), de a szomszédos Ausztriában is ráfizethetünk 40 százalékot.

 

 

SME
kép: globalimmersions.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!