A megegyezés alapján dolgozó, havi 200 eurónál többet nem kereső nyugdíjasok jövő júliustól mentesülnek a járulékfizetés alól.

 

A nyugdíjasok így ugyanolyan kivétel alá fognak esni, mint a közép – és főiskolások. Az erről szóló módosítást a Most-Híd képviselője, Sárközy Irén nyújtotta be a parlamentben.

 

Megkötések

 

 hirdetes_810x300  

A nyugdíjasok ugyanakkor csak egy megegyezésen alapuló munkaszerződés után mentesülnek a járulékfizetés alól.

 

A könnyítés leginkább a korkedvezményes nyugdíjasoknak kedvezhet. Jövőre a nyugdíjon kívül további havi 200 eurót kereshetnek anélkül, hogy járulékot kellene fizetniük.

 

Nyugdíjemelés: A többség 8,40 euróval kap többet

 

A szociális biztosításról szóló törvény értelmében jövőre emelkednek a nyugdíjak is, mégpedig az ún. nyugdíjinfláció mértékével, ami a nyugdíjasok háztartásának fogyasztói árnövekedéséből adódik.

 

Amennyiben az ebből adódó nyugdíjemelés alacsonyabbra jönne ki, mint a törvényben meghatározott fix összeg, a nyugdíjak ezzel a fix összeggel emelkednek. Ennek értéke jövőre 8,40 euró.

 

A nyugdíjemelésnek ez a formája csak átmeneti jellegű, a következő négy évet érinti.

 

A nyugdíjinfláció kevés embert érint

 

A nyugdíjinfláció alapján történő nyugdíjemelés csak pár ezer nyugdíjast érint. Azokat, akiknek a nyugdíja magasabb, mint 1050 euró. Az öregségi nyugdíjak ugyanis csak akkor emelkednek a nyugdíjinfláció mértékével, ha az adott személy nyugdíjemelésének összege meghaladja a 8,40 eurót.

 

Mivel az évközi nyugdíjinfláció 2017 első felében a Statisztikai Hivatal szerint 0,8 százalék, csak az 1050 eurót meghaladó öregségi nyugdíjak esetében lesz több a nyugdíjemelés, mint 8,40 euró. 2017 június végéhez viszont csak alig 4181 nyugdíjas rendelkezett legalább ezer eurós nyugdíjjal.

 

A nyugdíjasok többsége tehát jövőre 8,40 eurós nyugdíjemelésre számíthat.

 

Kép és forrás: Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.