Jövőre drágulni fog a villany és a gáz is. Míg a villany ára 5 százalékkal fog emelkedni, addig a gáz áremelkedése valamivel alacsonyabb lesz.

 

Az egyre drágább vaj, tojás és alma után Szlovákia lakosságának az energiaárak miatt is mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia.

 

Az áram- és gázszolgáltatók már előterjesztették az Árszabályozási Hivatalnak (ÚRSO) az új árajánlataikat, melyeket minden bizonnyal a hivatal kénytelen lesz jóváhagyni, hiszen a szolgáltatók a földgáz és az elektromos áram világpiaci áremelkedéseire hivatkoznak.

 

 hirdetes_810x300  

Kevés a szén, az atomerőművek pedig bezárnak

 

Az elektromos áram és a gáz nagykereskedelmi árai ebben az évben folyamatosan nőttek, sőt, a villanyárakat illetően az elmúlt hónapokban jelentős növekedésről beszélhetünk” – mondta a Slovak Energy értékesítési igazgatója, Jiří Koudela.

 

A prágai tőzsdén (PXE) a villanyáram kereskedelmi ára 70 százalékkal több a tavalyi tavaszi árakkal összehasonlítva. A földgáz esetében pedig 30 százalékos emelkedésről beszélhetünk.

 

A jelenlegi helyzetet több minden befolyásolja. Többek között az időjárás, a szén árának az emelkedése a Kínában korlátozott szénbányászat miatt, az atomerőművek termelési teljesítőképességének korlátozása, valamint az atomerőművek fokozatos bezárása miatt keletkezett hiány” – magyarázza Koudela.

 

A Slovak Energy szerint a háztartásokban az elektromos áram végleges ára 5 százalékkal fog emelkedni amennyiben az Árszabályozási Hivatal nem változtat az olyan tételeken, mint például a disztribúció és az újrahasznosítható forrásokra szánt juttatások.

 

Fotó: topky.sk

 

Magasabb összeg lesz a számlákon

 

A gyakorlatban mindez azt fogja jelenteni, hogy egy átlagos család maximum 2000 kWh fogyasztással évente mintegy 12 euróval többet fog fizetni az elektromos áramért. A gáz esetében a drágulás egy kicsit enyhébb lesz: évente két-három százalékkal kell többet fizetnünk.

 

Hasonló eljárás várható a többi energiaszolgáltatótól is. A Nyugat-Szlovákiai Áramszolgáltató (ZSE) a konkrét számokat egyelőre nem szeretné felfedni, hiszen az Árszabályozási Hivatal megerősítésére várnak.

 

Az Energie2 társaság igazgatója, David Vlnka szerint szintén január elejétől várható a villany és a gáz árának a növekedése tekintettel az árupiac helyzetének alakulására. A pontos árakat csak azután hozzák nyilvánosságra, miután az Árszabályozási Hivatal elfogadta azokat.

 

A másik oldalon viszont az SPP azt állítja, hogy nem fogja megemelni a villany és az gáz árát. “Az egyes források árai a piacon nem járnak együtt az áremelkedéssel, ezért az SPP nem terjesztett az Árszabályozási Hivatal elé új árjegyzéket a 2018-as évre” – mondta az SPP szóvivője, Ondrej Šebesta.

 

Forrás: Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: cenyenergie.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!