Egy szlovákiai háztartás évente átlagosan 200 eurót költ el ruházatra. Az összeg legnagyobb része külföldi üzletláncoknál landol – az Aktuality.sk a cégek 2016-os adatai alapján összegyűjtötte azokat a ruhamárkákat, amelyeket a leggyakrabban vásárolunk.

 

1.H&M

 

(cég: Hennes & Mauritz SK – árbevétel 53,2 mil. €, nyereség 2,3 mil. €)
Szlovákia lakosai leginkább a H&M üzleteiben szeretnek öltözködni, tavaly több mint 53 milliós árbevételre tettek szerit. A vállalat a világ második legnagyobb ruhamárkája, 70 évvel ezelőtt alapították, Svédországban. A szlovák piacra 2007-ben érkeztek, jelenleg 21 üzletet üzemeltetnek.

 

 hirdetes_400x285  

2. New Yorker

 

(cég: New Yorker Slovakia – árbevétel 45,3 mil. €, nyereség 8,2 mil. €)
A német  NewYorker Group Services International GmbH & Co.KG társasát 39 ország piacán működik, Szlovákiában pedig a legnyereségesebb áruházlánc: hatalmas forgalmának köszönhetően tavaly több mint 8,2 millió eurót kerestek.

 

3.Cropp, RESERVED, MOHITO, SiNSAY és House

 

(cég: LPP Slovakia – árbevétel 39,3 mil. €,  nyereség 597 ezer €)
Ezek a kedvelt márkák a lengyel LPP-hez tartoznak. A  cég 2016-ban a leggyorsabban növekedő vállalat volt a piacon, forgalma egy év alatt csaknem negyedével növekedett. A vállalatot Marek Piechocki és Jerzy Lubianiec alapította 1989-ben, idáig 18 országban nyitottak üzleteket, leginkább Európában és a Közel-Keleten.

 

4.Takko

 

(cég: Takko Fashion Slovakia – árbevétel 37 mil. €, nyereség 1,3 mil. €)
A német divatáru diszkont lengyel vetélytársához hasonlóan gyors növekedést regisztrált tavaly, a bevételek 2016-ban egy év alatt 9 millió euróval emelkedtek. Szlovákiában több mint 40 üzletet üzemeltetnek, leginkább a kisebb bevásárlóközpontokban.

 

5.Pepco

 

(cég: Pepco Slovakia – bevétel 31,8 mil. €, nyereség 3,8 mil. € – 2015-ös év)
A Pepco csak öt évvel ezelőtt érkezett Szlovákiába, de a divatáru diszkontot megkedvelték a fogyasztók. A társaság nem csak ruházatot, de más textiltermékeket és díszítéseket is forgalmaz.

 

6.Zara, Pull & Bear, Stradivarius és Bershka

 

(cég: Inditex – árbevétel 27,3 mil. €, nyereség 1,9 mil. €) A világ legnagyobb divatipari cégének számító Inditex Szlovákiában csak a hatodik helyet foglalja el 27,3 milliós bevételével. A márkacsoport legerősebb tagja természetesen a Zara, tulajdonosa pedig a spanyol Amancio Ortega, aki a Forbes szerint a világ második leggazdagabb embere Bill Gates mögött (84 milliárd dolláros vagyonáva

 

7. C&A

 

(cég: C & A Mode – árbevétel 26,2 mil. €, nyereség – ?)
A német-belga cég nagyon aktív Szlovákiában, a kiskereskedelmi üzletek mellett egy nagy disztribúciós raktárat is üzemeltetnek az országban, ahonnan kiszolgálják a régiós piacokat.

 

8.Gate

 

(cég: Gate – árbevétel 21 mil. €,  nyereség 670 ezer €)
Nyolcadik helyre egy szlovák márka került, amely Csehországban és Lengyelországban is nyitott üzleteket. A társaság tavaly stabilizálta bevételeit, ugyanis hasonló gazdasági eredményt el az előző időszakban is.

 

9.Orsay

 

(cég: Ordislovak – árbevétel 14,9 mil. €, nyereség 0,2 ezer €)
A női divatmárka 42 évvel ezelőtt látott napvilágot Németországban, később folyamatosan terjeszkedett az európai piacokon. A vállalatnál szinte kizárólag csak nők dolgoznak. A szlovákiai piacra 2006-ban érkeztek meg, azóta 22 üzletet nyitottak.

 

10.Calzedonia, Intimissimi, Tezenis

 

(cég: Calzedonia Slovak – árbevétel 12,9 mil. €, nyereség 396 ezer €)
A szlovákiai fogyasztók körében az olasz márkák is népszerűek, tavaly közel 13 millió eurós bevételt értek el. A Calzedonia már 30 éve jelen van az európai piacokon.

 

Megjegyzés: A 2016-os adatokat tartalmazó rangsorba nem kerültek bele a sportmárkák, mint például az Adidas és Nike, a Tesco pedig nem tett közzé adatokat az F&F márka forgalmáról üzleteiben. 

 

kép és szöveg: Aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!