Robert Fico (Smer) tisztában van vele, hogy az éjszakai munkadíj megemelése nagy ellenállásba fog ütközni néhány szlovákiai vállalkozó és cég részéről. A kormányfő a Lozorno (Malackai járás) ipari parkban dolgozott le egy műszakot szombat este 22.00-tól vasárnap reggel 6-ig, az IAC Group (Slovakia) s.r.o autóalkatrészeket gyártó üzemében.

 

„Minden embernek szorítok, tudom ugyanis, hogy hatalmas lesz néhány vállalkozó ellenállása az éjszakai jutalékokkal szemben Szlovákiában. De azért szorítok és remélem, hogy átmegy a parlamenten a javaslat” -mondta. Elmondása szerint a vele dolgozó emberek örülnek az éjszakai jutalék megemelésének.

 

Rendes teljesítmény

 

 hirdetes_810x300  

Fico saját szavai szerint az éjszakai műszak alatt közel 500 autók ajtajába kerülő lemezt  készített el.

 

„A miniszterelnök úr kiválóan dolgozott, ugyanis a kezdők 300 – 350 alkatrészt gyártanak. A miniszterelnök 497-et készített el, ami nagyszerű teljesítmény, pedig életében először csinálta ezt a munkát” – értékelte a kormányfőt Peter Žatkulák, a cég igazgatója. Egy gyakorlott munkavállaló egy éjszakai műszak alatt 650 lemezt gyárt le.

 

 

Žatkulák szerint az IAC Group még nem számolta ki, mennyibe kerül majd a vállalatnak a magasabb éjszakai pótdíj.

 

Szolidaritás

 

A kormányfő az éjszaka, hétvégéken és ünnepek alatt dolgozók iránti szolidaritás miatt vállalta be a műszakot: „Vegyék úgy, mint a legmélyebb szolidaritás kinyilvánítását azokkal szemben, akik éjszaka dolgoznak” – mondta az üzemben tartott sajtótájékoztatóján.

 

forrás: Robert Fico Facebook oldala

 

A munka előtt megjegyezte, hogy már megszokta az éjszakai munkát, Brüsszelben ugyanis reggeltől reggelig szoktak tárgyalni. Az üzemben az éjszakai műszakért járó bér 70 euró körül mozog, a kormányfő azonban aláírt egy önkéntes munkáról szóló szerződést.

 

Jön a szociális csomag

 

A jutalékok emelését tartalmazó törvényjavaslatot  Ján Podmanický, Martin Glváč és  Ľubomír Petrák (mindannyian Smer) képviselők nyújtották be a parlamentbe, a soron következő ülésen már foglalkozni fognak vele. A tervezet szerint az  éjszakai műszak után járó pótdíjaknak a minimális bér 20 százalékáról 50 százalékára kellene emelkedniük, az ünnepnapokon végzett munka után pedig 50 százalékáról 100 százalékra. Emelkedhetnek a hétvégi órabérek is, mégpedig a minimálbér 100 százalékával.

 

 

A sajtóba került információk szerint viszont az emelés nem érinti a közalkalmazottakat, így a rendőrök, a tűzoltók és a többi állami alkalmazott anyagi helyzetében nem várható javulás. A törvény jövő májusban lépne érvénybe.

 

SME / Aktuality.sk
borító: Ivan Majerský, Pravda

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!