A vaj egekbe szökő aránál is nagyobb indulatokat vált ki a tojás brutális megdrágulása. Ma 23 cent alatt aligha talál az ember tojást a boltokban, akinek esetleg ez mégis sikerül, annak szerencséje van. A szakértők ráadásul azt jósolják, hogy az árnövekedés karácsony közeledtével súlyosbodni fog, a tojáshiány pedig akár húsvétig is eltarthat.

 

Mindezt annak ellenére, hogy Szlovákia önellátó tojástermelésben, mégpedig 106 százalékban. A gond az, hogy a Fipronil-botrány miatt likvidált 15 millió tyúk most igencsak hiányzik az Európai piacról.

 

Pozsony négy hoteljében találtak rovarirtóval fertőzött pasztőrözött tojáslevet

 

 hirdetes_810x300  

Húsvétig kiürülhetnek a polcok

 

A dolog érdekessége, hogy a szlovákiai össztermelés jelentős része áramlik külföldre, a termelők pedig azzal védekeznek, hogy köti őket a külföldi vevőkkel kötött szerződés. Ezt eddig importból pótolták (mintegy 20 százalékban), de a legnagyobb beszállítók holland és belga cégek – épp ez a két ország volt leginkább érintett a fipronillal fertőzött szárnyasok ügyében.

 

Így annak ellenére, hogy Szlovákia nettó exportőr, üresek a polcok és elszálltak az árak. Nem véletlenül, a minőséges szlovákiai (ill. kárpát-medencei) tojásnak nagy keletje van. Egy év alatt 8 százalékkal lódult meg a tojás ára, ami tovább emelkedik majd – ez pedig beépül az összes tojásalapú élelmiszerbe: a majonézbe, salátákba.

 

Az európai termelők úgy vélik, hogy a tyúkállomány leghamarább csak tavasszal állhat helyre. Hogy húsvétig nem fogynak-e ki a polcok, az pedig egy jó kérdés.

 

Rengeteg fipronillal szennyezett tojás került a süllyesztőbe. Fotó: rte.ie

 

Nemzetközi kitekintés

 

Szlovákiában jelenleg 2,50-2,80 euró körül mozog a 10-es csomagolású M-es tojás ára. Németországban már nem ritka a 6 eurós 12 darabos doboz, de ez persze nem általános. November elején a német piaci ár 1,31 – 2,80 euró között mozgott (12 darabos csomagolásról beszélünk, vagyis darabja 0,11 – 0,23 euró között mozgott).

 

Bécsben 2,00 – 3,83 euróba került november közepén a 12 darabos kiszerelés (darabja 0,17 – 0,32 euró). A Budapesti Nagybani Piac árai is emelkednek, jelenleg 44-46 forintba kerül a tojás darabja (cca.  0,14 – 0,15 euró), ám az ünnepekre már a magyar szakértők is 50-60 forintos árat jósolnak (cca. 0,16 – 0,19 euró).

 

Csehországban is hasonló inflációs nyomás van az élelmiszereken, mint Szlovákiában. A cseh szakértők úgy jósolják 5 cseh korona fölé is emelkedhet a tojás ára (cca. 20 cent).

 

Tojáshiány és tojásdrágulás. A baromfitenyésztők már látják a fényt az alagút végén

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: thelocal.de

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!