Júniustól, az új törvény érvénybe lépése óta az alkalmazottak nem dolgozhatnak ünnepnapokon. A cégek ezt a helyzetet az egyéni vállalkozókkal (“maszekokkal”) szeretnék megkerülni.

 

A cégek az egyéni vállalkozókat állítják be a pult mögé, majd úgy tesznek, mintha rájuk semmiféle törvény nem vonatkoznak. Ezt a fajta módszert már június óta „kóstolgatják” a cégek, hiszen az új törvény szigorított az ünnepnapi nyitva tartásokon.

 

Például Pozsonyban, november 17-én a nagy üzletláncok zárva tartottak, ám a városközponttól pár utcával odébb a kisebb boltokban jó néhányan nyitva tartották boltjaik. Hogyan lehetséges ez? Az eladók nem a cég alkalmazottai voltak, hanem egyéni vállalkozók, akiket a cég felbérelt? Kiderítettük, hogy az egyéni vállalkozók valóban kivételt képeznek-e, és nem megsértik-e vagy sem a Munka Törvénykönyvét.

 

 hirdetes_300x300  

Megkerülik a törvényt

 

Már néhány hónapja érvénybe lépett az a törvény, mely szerint a kiskereskedelmi boltoknak az ünnepnapokon kötelező bezárniuk. A módosítás nemcsak az élelmiszerboltokra vonatkozik, hanem minden olyan üzletre, amelyben „terméket árulnak”, tehát a ruhaboltokra, cipőüzletekre, bútorüzletekre stb. is. A benzinkutak, a gyógyszertárak, a repülőtereken, kikötőkben és kórházakban levő üzletek, a jegy- és szuvenírárusok azonban továbbra is nyitva lehetnek.

 

A változás nem érinti a szolgáltatásokat, tehát az éttermek, kávézók mozik stb. nyitva tarthatnak. Kinyithatnak azonban azok a kisebb üzletek is, ahol maga a tulajdonos szolgálja ki a vevőket.

 

A Munka Törvénykönyvében ez így került megfogalmazásra: „a munkaadók nem rendelhetik el és nem is egyezhetnek meg az alkalmazottakkal a munkavégzésről”. Egyes cégek ezt a rendelkezést azzal kerülik meg, hogy egyéni vállalkozókat alkalmaznak.

 

Fotó: a2larm.cz

 

Vigyázat a pénzbírságokkal!

 

Amennyiben a törvényt tisztán technikailag értelmezzük, akkor az egyéni vállalkozók valóban árulhatnak az ünnepnapokon, mivel nincsenek alkalmazotti kapcsolatban  – mondja a bpv Braun Partners ügyvédnője, Monika Kardošová, majd tüstént hozzáteszi, hogy a Munka Törvénykönyve szerint a cégek nem alkalmazhatnak egyéni vállalkozókat úgy, hogy ugyanazt kérik tőlük, mint a többi alkalmazottól. Ez az egész illegális munkának minősül, ami miatt a cég 200 ezer eurós büntetést kaphat, míg magát az egyéni vállalkozót is 331 euróra büntethetik.

 

Tehát az a személy, aki reggelente eladóként munkába jár, nyolc órát dolgozik és közben a felettesének az utasításait hallgatja, az nem dolgozhat egyéni vállalkozóként, hanem alkalmazottként. A cégek ezt nagyon gyakran nem tartják be azért, hogy megszabaduljanak a felelősségtől és a magas kiadásoktól.

 

Mindemellett az egyéni vállalkozók jóval olcsóbba kerülnek a cégek számára, hiszen nem igényelhetnek ebédjegyeket, szabadságot és védőeszközöket sem. Ezzel ellentétben a klasszikus munkaerőknek joguk van a lelépőre, két év után a határozatlan időre szóló szerződésre, sőt, jóval nehezebb őket elbocsátani.

 

Óva intik a cégeket és az egyéni vállalkozókat

 

Összefoglalásképpen elmondhatjuk, hogy a jogszabályok megengedik azt, hogy az az egyéni vállalkozó, aki saját boltot üzemeltet, az az ünnepnapokon is kinyisson és áruljon. Azonban az már nincs rendben, ha egy üzletlánc egy csapat egyéni vállalkozóval szerződést köt arról az együttműködésről, hogy az ünnepnapokon a pult mögött fognak kasszálni és árut kirakni” – magyarázza Kardošová.

 

A statisztikák szerint a hamis egyéni vállalkozókból éppen a kiskereskedelemben, a közlekedés/szállításban, valamint az építőiparban és a fuvarozásban találhatók meg a legnagyobb számmal. A Statisztikai Hivatal 90 ezerre teszi ezeknek az egyéni vállalkozóknak a számát.

 

Forrás: Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Shutterstcok

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!