A tojás ára körül kialakult helyzet a szlovákiai piacon karácsony után javulhat – mondta a TA3 televízió A Politikában (V politike) című vitaműsorában Gabriela Matečná (SNS-jelölt) mezőgazdasági miniszter, a kormány alelnöke.

 

„A vaj körül  kialakult helyzet a szlovák piacon lassan rendeződik, az árak csökkennek. A tojás egy olyan termék, amelyből a fogyasztás 105 százalékát tudja biztosítani Szlovákia, a tojások 75 százalékát otthon fogyasztják el, 25 százalék esetében a termelőket más országbeli kötelezettségek terhelik.”

 

-mondta a miniszter. Szerinte nagyon nehéz megjósolni, hogy megoldódik-e a karácsonyi ünnepekig az áremelkedés, mert ebben az időszakban magas a fogyasztás. Matečná úgy véli, hogy az ünnepek után rendeződhet a helyzet, de figyelmeztetett, hogy a szlovák tojások iránt nagy a kereslet a szomszédos országokban. Hozzátette, hogy minisztériuma nem tudja befolyásolni az árakat.

 

Népszerű a szomszédban is 

 hirdetes_810x300  

 

„Biztos, hogy nem, szabad európai piacunk van és mivel a kereskedők nem vásároltak szlovák tojást a termelés pedig elegendő, így más termelők a külföldi piacokhoz fordultak. A hosszú távú szerződéses kapcsolatokat külföldön a szankciók miatt nem lehet egyszerűen eltörölni.” – tette hozzá.

 

faktor.hu

 

Kiemelte, hogy a szlovákiai tojás soha nem volt élelmiszeripari botrány részese. „Ezért is népszerű a környező országok piacán. Nem gondolom úgy, hogy az emberek körében vásárlási pániknak kellene kialakulnia és aránytalanul nagy mennyiséget kellene beszerezniük.”

 

A  drágulás mögött továbbra is a fipronil-botrány következményei állnak

 

A következő hónapokban minden jel szerint tovább nő a tojás ára az üzletekben – közölte pár napja a TA3 hírtelevízió az UniCredit Bank elemzése alapján. A drágulás mögött továbbra is a fipronil-botrány következményei állnak: a Hollandiából származó, rovarirtószerrel fertőzött tojások idén megjelentek Pozsonyban is.

Az ünnepek közeledtével tovább drágul majd a tojás – annak ellenére, hogy Szlovákia elvileg önellátó

A tojás ára Európa minden országában meredek emelkedésbe kezdett. A fipronil miatt több mint 15 millió tyúkot likvidáltak az elmúlt hónapokban, és egyelőre nincs kellő utánpótlás. Szlovákiában a drágulás 40 százalékos volt. Ráadásul most, hogy Hollandia leállította a termelést és a szlovákiai termelőket kötik külföldi vevőkkel aláírt szerződések, fokozódik a tojáshiány a hazai piacon is.

 

SME / Körkép.sk
borító: tyden.cz

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!