A karácsonyi ünnepekre mindenki készülődik, még akkor is hitelt kell hozzá felvennünk. Noha a karácsonyi fogyasztói árut a kereskedők egy hónappal az ünnepek után már 50 százalékkal olcsóbban kínálják, az emberek mégis az ünnepek előtt vásárolnak. 

 

Ezt igazolja a Postabank elemzése is, amelyben a kiskereskedések árbevételeit vizsgálták meg. „Ez egy vágy, hogy legyen a fa alatt valami megfogható, ne csak egy boríték, vagy különböző vásárlási utalványok” – magyarázta az intézet elemzője, Lucia Dovalová.

 

Hatalmas kedvezmények az ünnepek után 

 

 hirdetes_300x300  

Többségünk előnyben részesíti a konkrét ajándék megvásárlását a fa alá, mint ugyanannak az ajándéknak a megvételét pár héttel később, olcsóbban. „Idén a kereskedelmi láncok, szupermarketek, elektronikai szaküzletek és a bútorüzletek is 10 és 75 százalék közötti újévi kedvezményeket kínáltak.” – tette hozzá az elemző.

 

 

Az ünnepek után leginkább a ruhákra, lábbelire és szezonális sporteszközökre szabják a legnagyobb kedvezményeket. „A Heureka portál adatai szerint a ruha és divat szegmensben a karácsonyt követő kiárusítási szezonban 23 százalék körül mozogtak az engedmények.” – pontosított Dovalová.

A tavalyi karácsony után a lábbeliket és síelős kellékeket is leárazták, de ötödével csökkent a filmek, könyvek és játékok ára, valamint a kozmetikumok is olcsóbbak lettek. A háztartási gépek árát átlagosan 15 százalékkal csökkentették.

 

Karácsony hitelre

 

Sajnos az ünnepek előtt sokak pénztárcáját megterheli a költekezés, így az év utolsó negyedévében nagyjából negyedével nő a kölcsönt igénylők száma.

 

„Miközben az átlagos hitel nagysága az év során 930 euró körül mozog, úgy becsüljük, hogy a kifejezetten karácsonyi ajándékokra és vendéglátásra a lakosok átlagosan 300 eurót kölcsönöznek” – mondta Ivan Kahanec, a fogyasztói hiteleket nyújtók szövetségének hivatalvezetője.

 

Ha a karácsonyi ajándékosztás előtt hitelt veszünk fel, akkor az tíz hónaptól egy évig terjedő időtartam alatt fizethetjük vissza, nagysága pedig nem lépheti át a havi bevételünk felét. „400 eurós jövedelem esetén – ami az átlagnyugdíj nagyságának és a minimálbér értékének felel meg nagyjából – a karácsonyi kölcsön javasolt felső határa 150-200 euró legyen” -tanácsolta Kahanec. Ha más hitelt törlesztünk, szerinte kevesebbet kellene kölcsönkérnünk, vagy már az év elején gondolnunk kellene az ajándékok vásárlására és félretenni 15-20 eurót.

 

 

A csábító januári ajánlatok ellenére a kereskedők az év utolsó szakaszában keresnek a legjobban, tavaly is így történt. „A legérezhetőbb bevételnövekedés az év vége fele a játékokat és sporteszközöket árusítóknál mutatkozott, valamint a vásárokon áruló kereskedőknél.” – pontosított Dovalová.  Természetesen az elektromos készülékeket árusítók bevételei is megugranak karácsonykor, de a háztartási gépek és ruhák, kozmetikumok forgalmazói sem panaszkodhatnak. A legalacsonyabb bevételeket természetesen az év első hónapjaiban regisztrálták.
SME
borító: lipulse.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!