Közelednek a karácsonyi ünnepek, és vele együtt a karácsonyi eszem-iszom is. Az idei karácsonyi vacsora azonban drágább lesz, mint a tavalyi. Míg a vaj ára stabilizálódni látszik, addig a tojás ára még mindig az egekben van.

 

Idén előreláthatóan több pénzt fogunk a szupermarketekben hagyni, mint tavaly. A fipronil-botránynak és a tejtermelés csökkenésének köszönhetően a sütéshez szükséges karácsonyi hozzávalók ára is megemelkedett. De nemcsak a karácsonyi sütéshez szükséges hozzávalókért kell idén többet fizetnünk, hanem a haláért és krumplisalátáért is.

 

Nem fogunk tejben és vajban fürdeni

 

 hirdetes_300x300  

Egész évben a  legjelentősebb áremelkedés a vajat jellemezte. Idén a vaj még egyszer annyiba kerül, mint tavaly. Amíg a 2016-os esztendő első nyolc hónapjában a vaj kilóját 4,50 euróért árulták, addig 2017 augusztusában a vaj kilójának az ára 8,27 euróra szökött. Ennek köszönhetően augusztustól a klasszikus negyedkilós kiszerelésű vajat több mint két euróért vásárolhatjuk meg. A vajbotrány azonban lecsillapodni látszik, sőt, több üzletlánc már egyenesen akciós áron kínálja ezt a tejterméket.

 

A háziasszonyokat minden bizonnyal a habtejszín ára sem fogja jobb kedvre deríteni. „A tavalyi árhoz képest idén az ötödével drágább. A tejért pedig 12–14 százalékkal többet fizethetünk” – mondta a Postabank elemzője, Jana Glasová.

 

Fotó: gofullcontact.com

 

Az karácsonyi sütés-főzés egyik alapeleme, a tyúktojás a tavalyihoz képest a harmadával drágult. Az UniCredit Bank elemzéséből kiderül, hogy tojás ára eddig 37 százalékkal emelkedett, de ez még közel sem jelenti a végső határt. „Feltételezéseim szerint a tojásbotrány a karácsonyi ünnepek után fog jobbra fordulni” – jelezte hétvégén a földművelésügyi miniszter, Gabriela Matečná.

 

A Postabank elemzéséből továbbá az is kiderül, hogy mérsékelt árnövekedéssel számolhatunk a cukor, a méz és a margarin esetében is. „Öröm az ürömben, hogy a karácsonyi sütemények sütéséhez olcsóbban szerezhetjük be a lisztet, a kakaót és a főzőcsokit“- tette hozzá az elemző.

 

A káposztát olcsón megússzuk

 

A Postabank elemzője kiemelte, hogy a karácsonyi vendégváró falatok elkészítésekor idén a savanyú káposztán, valamint a hagyományos majonézes saláta alapelemein, a hagymán, a sterilizált uborkán és cukorborsón spórolhatunk, de maga a krumpli és a majonéz, sőt, a lencse is drágább lett a tavalyi árakhoz képest.

 

Fotó: Femcafe

 

Az eddigi információk szerint mélyebbre nyúlhatunk a pénztárcánkba akkor is, ha pontyot szeretnénk az ünnepi asztalra tenni. A megszólított üzletláncok – Kaufland, Billa, Tesco – eddig nem hozták nyilvánosságra az eladásra kínált pontyok árait, viszont a halászok négy euró feletti árokra tippelnek. Tavaly a ponty kilójáért 3,70–3,99 eurót fizettünk.

 

Míg a fagyasztott halakat eddig a tavalyihoz hasonló árakon kínálják, addig a sertéshúst, valamint az egyes zöldésg- és gyümölcsféléket is drágábban szerezhetjük be az ünnepek előtt.

 

Forrás: Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Depositphotos

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!