Pozsony és Szenice a legeladósodottabb városok közé tartoznak Szlovákiában. A legrosszabbul teljesítő 10 város között ott van Rimaszombat és Nagymihály is. Az anyagi helyzetükön legtöbbet javítók között ellenben ott láthatjuk Érsekújvárt és Komáromot.

 

Az INEKO intézet minden évben összeállítja az 50 legnagyobb szlovákiai város anyagi erőnlétén alapuló 50-es rangsorát. Az elemzés szerint egyik nagyváros sem lépte túl a törvényben megszabott adósság nagyságát (60 százalék a bevételek arányában).

 

Ehhez a határhoz legközelebb Nyitra volt (43,6 százalék). Második legrosszabb helyen végzett Nagymihály (38,1 százalék), majd Pozsony következik (37,5 százalék), amelyet leginkább Dévény városrész adósságállománya húzott a lista aljára. A sorban ezután Csaca (35,5 százalék) és Vágbeszterce (35,2 százalék) következett.

 

 hirdetes_300x300  

A rangsor azonban nem csak az adósság nagyságát, hanem a vizsgált évben (2016) tett intézkedések hatékonyságát is nézte: pontosabban azt, mennyivel sikerült csökkenteni a tartozásokat. Ezen a téren Pozsony a sereghajtó, majd Szenice, őt pedig Rimaszombat követi.

 

Az anyagilag legegészségesebb városok Vágújhely, Máriatölgyes (Dubnica nad Váhom), Galgóc, Nagytapolcsány és Késmárk. Az összesítésben a magyar lakta járások városai közül Szenc a 7., Léva a 14., Losonc a 21., Dunaszerdahely a 23., Nagymihály a 27., Komárom 31., Vágsellye a 35., Érsekújvár a 38., Rozsnyó a 39., Kassa a 44., Tőketerebes a 46., Rimaszombat pedig a 48. helyet szerezte meg.

 

Forrás: INEKO

 

A legnagyobb javulást az adósságállomány csökkentésében Érsekújvár érte el, ebben a kategóriában ő az első. Második helyen Zsolna, a harmadikon Malacka szerepel. Komárom a negyedik, Vágbeszterce pedig a hatodik.

 

A kategóriában sereghajtók a következők: Rimaszombat a 46. (4,1 százalékponttal növelte eladósodottságát), Szered a 47., Liptószentmiklós a 48., Nagymihály a 49. (megduplázta eladósodottsága mértékét), és Túrócszentmárton az 50.

 

 

Az 50-es rangsorban, a magyarlakta városok közül (Pozsonyt nem számolva) Nagymihályon a legmagasabb az egy főre jutó adósság nagysága: 200 euró.

 

Körkép.sk

Nyitókép: villalaguna.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!