Két egyedi, Szlovákiában először telepített elektromosautó-töltőt adtak át ünnepélyes keretek közt Pozsonyban, az Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) épülete mellett. Egy nemzetközi és egy felvidéki magyar vonatkozású közép-európai vállalat az SAV-val karöltve olyan projektet indított útjára, amely közelebb visz minket az elektromos autók könnyebb töltéséhez. Sőt, Szlovákia részt vállalt a környezettudatos jövő alakításában. 

 

Szlovákia világelsőnek számít az egy lakosra jutó legyártott autók számát tekintve. Ugyanakkor van még mit behoznia a hagyományos robbanómotorokat egyszer majd felváltó elektromos autók piacán. Mindettől függetlenül Szlovákiát sem kerüli el az új trend, amely környezetkímélőbb, tudatosabb (megfontoltabb) közlekedést tesz majd lehetővé.

 

Az elektromos autók megítélése Közép-Európában is változik, a tömeges használatra sem kell már annyi ideig várni, mint három éve gondolták. Felmérések szerint a potenciális autóvásárlók háromnegyede az elektromobilok rövidnek tartott hatótávja (ez ma nagyjából 200 kilométer körül van) miatt dönt végül a hagyományos meghajtású autó megvétele mellett. Kissé paradox helyzet, tekintve, hogy más felmérések azt állapították meg, hogy a sofőrök 80 százaléka legfeljebb 100 kilométert utazik autóval naponta.

 

 hirdetes_810x300  
A Tritium töltő kijelzője. Fotó: Körkép.sk/KPA

 

 

Szlovákiai mérföldkő

 

Egy elektromos autó költségvonzatait és megtérülését félretéve, a kulcskérdés nem is annyira az akkumulátorok által lehetővé tett hatótáv, hanem az elérhető töltőkutak száma. Ezen a területen múlt pénteken hatalmas előrelépést tett a Szlovák Tudományos Akadémia, a NISSAN Europe és a Zeroemisson két egyedi töltő telepítésével Pozsonyban.

 

„2030-ra az európai utakon közlekedő minden harmadik autó tiszta meghajtású lesz, vagyis vagy elektromos vagy hidrogénmeghajtású lesz”

 

mondta Maroš Šefčovič energiaunióért felelős uniós biztos, az Európai Bizottság alelnöke. Szerinte a zöld energia jövőjét a megtermelt áram tárolása szavatolhatja. Mint mondta, ma még nagyon kiszolgáltatott ez a fajta áramtermelés az időjárásnak, vagyis nem mindig érhető el. Megoldást az energia hosszú ideig tartó tárolását biztosító akkumulátorok jelenthetnek. Elmondta, az Európai Unió az ezzel kapcsolatos kutatásokra 200 millió eurót különített el.

 

A mikrofonnál Maroš Šefčovič, energiaunióért felelős uniós biztos. Robert Fico korábbi kijelentései alapján a Smer egyik potenciális elnökjelöltje – Miroslav Lajčák mellett. Fotó: Körkép/KPA

 

A két töltőállomás átadásánál jelen volt Vincent Ricoux, a NISSAN Sales CEE (az autógyár közép európai kereskedelmi központjának) marketingmenedzsere. Elmondta

 

„Az első olyan töltőállomásról van szó, ami egyedi módon kétirányú töltésre képes. Ha az autó álló helyzetben van, és nincs szüksége az akkumulátorában tárolt energiára, a Vehicle to Grid töltőállomás képes azt visszajuttatni a hálózatba”

 

Ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogy az energiafelesleg újra eladható, vagy újra felhasználható (pl. egy hétvégi ház áramellátásának biztosítására.

 

Maroš Šefčovič és az SAV vezetője Pavol Šajgalík, illetve a Nissan és a Zeroemission visszatöltésre is alkalmas EV-chargerje. Fotó: Körkép/KPA

 

A másik töltőtípus, amelyről szó van, az ausztrál vonatkozású Tritium Veefil. A dunaszerdahelyi székhelyű, felvidéki magyar vonatkozással is rendelkező Zeroemission cég képviselőjétől megtudtuk, mindkettő töltőt először telepítették Szlovákia területén a SAV és a Nissannal közös projekt keretében.

 

„A Szlovák Tudományos Akadémiával közösen statisztikai adatok mérését fogjuk figyelni és kiértékelni, hogy használható, tudományosan releváns adatokkal szolgáljunk”.

 

Mert hogy amíg egy töltőről van szó, addig a helyzet elég kézenfekvő. De amikor egy egész hálózatot kell olajozottan működtetni, teljesen más kihívásoknak kell megfelelni.

 

„Cégünk az innovatív töltési technológiákat vette célul. A jövőbeli töltési technológiák fejlesztésében is részt veszünk több neves európai vállalattal. Ehhez hozzá tartozik a töltőállomások karbantartása, az úgynevezett Back Office rendszer üzemeltetése, melynek segítségével távolról figyelhető a töltőállomás energia fogyasztása, kihasználtsága, és sok más egyéb hasznos adat.”

 

tudtuk meg Pápai Adriannától.

 

Vincent Ricoux a NISSAN Sales CEE menedzsere, Norbert Kurilla környezetvédelmi államtitkár, Maroš Šefčovič uniós biztos és Pavol Šajgalík, az SAV vezetője. Körkép/KPA

 

Azóta, hogy a kormány másfél évvel ezelőtt elfogadta az elektromobilitásról szóló stratégiai együttműködést, gyakorlatilag az első komoly előrelépés született meg – ráadásul felvidéki magyar közreműködéssel. Hogy milyen lesz a folytatás? A SAV most tesztelés és használat céljából két elektromos autót vásárol – csatlakozva ezzel több városhoz, akik szintén szereztek be hasonló gépjárműveket (pl. Dunaszerdahely, Vágsellye).

 

A hétköznapi sofőrök nyilván örülnének, ha végre elérhetővé válnának a elektromos töltőállomások. És persze, ha a jelenleginél barátságosabb áron kínálnák az elektromos autókat. Az irány nem rossz, az ünnepélyes átadón bemutatott új Nissan Leaf már 280 km megtételére képes egy feltöltéssel.

 

Képgaléria:

 

EV-Charger - Zeroemission

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: körkép.sk/KPA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!