Szlovákia egyik legnagyobb bútorkereskedését és divatáruházláncát működtető Steinhoff International nagy bajba került könyvelési botránya miatt. A problémákat a szlovákiai üzletekben is megérezhetjük. 

 

A Steinhoff cég több évtizeden át építette kiskereskedelmi birodalmát. Az Európai Unió csaknem minden országában rendelkeznek üzlettel, Szlovákiában a Kika (5 áruház) és az olcsó ruházatot áruló Pepco (85 üzlet) tulajdonosai. December elején azonban hatalmas földrengés rázta meg a vállalat gazdálkodását, a cég részvényei két nap alatt 80 százalékot zuhantak – mint kiderült, nem indokolatlanul.

 

Problémás könyvelés

 

 hirdetes_400x285  

„A jelentős zuhanás oka a gazdasági eredmények nyilvánosságra hozatalának elhalasztása volt. A halasztás okai könyvelési egyenlőtlenségeknek tudhatóak be, amelyek miatt Markus Jooste igazgató távozott” mondta a német eredetű, de immár dél-afrikai központú holdingról Michal Fafrák, a Capital Markets igazgatója.

 

Szerinte egy ekkora összeomlás azt jelzi, hogy a pénzügyi piacok nem vevők a komplikációkra és nem veszik azt könnyelműen, ez pedig egy társaság működését is veszélyezteti. A problémák még december elején kezdődtek, amikor a Deloitte könyvvizsgáló cég elutasította az éves beszámoló jóváhagyását, pedig egy évtizeden át felügyelte a céget.

 

A Steinhoff International részvényárfolyama a Frankfurti Értéktőzsdén az elmúlt egy hónapban. forrás: g7.24.hu

 

A Steinhoff International régóta rossz pénzügyi helyzetben volt, és ezt úgy próbálta meg elfedni, hogy folyamatosan hiteleket vett fel és újabb cégeket vásárolt, miközben veszteségeit igyekezett mérlegen kívül elrejteni különböző kreatív könyvelési trükkel, akvizíciókkal és adócsalásokkal.

 

Farfák szerint a problémákat a Szlovákiában működő üzletek is könnyedén megérezhetik. Az Aktuality.sk megkereste a Kika lakberendezési áruházlánc vezetését is, de nem reagáltak.

 

Az Enron csődjéhez hasonlítják

 

Több külföldi elemző is sötét jövőt jósolt a vállalatnak, többen Dél-Afrika Enronjaként emlegetik az esetet (az amerikai cég szintén egy könyvelési botrányt követően omlott össze).

 

Bruno Steinhoff a cég frankfurti tőzsdei bevezetésekor. forrás: g7.24.hu

 

A Steinhoff Internationalt Bruno Steinhoff német üzletember hozta létre. A hatvanas évek során Nyugat-Európában árusítottak olcsó, Kelet-Európában készült bútorokat. 1997-ben megvásároltak egy dél-afrikai céget, majd az ottani tőzsdén is bejegyezték. A társaság Markus Jooste érkezése után kezdett el rohamosan fejlődni, ő nem titkoltan a konkurens Ikeát próbálta meg lemásolni.

 

A bútorok mellett azonban fokozatosan megjelentek a ruházati és háztartási termékek is, a holding pedig világszerte szerzett érdekeltségeket. Mivel azonban nem sikerült a svéd cég márkájával azonos erősségű brandet kiépíteni, más utat választottak – egy piacra lépés során a társaság mindig azokat a cégeket vásárolta meg, amelyek rögtön az Ikea mögött voltak a rangsorban.

 

 

Aktuality.sk / inforadio.hu / Körkép.sk
borító: vipcard.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!