Országos szinten tovább csökkent a munkanélküliség Szlovákiában a Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal novemberi statisztikája szerint. Ez összességében a 16 magyarlakta járásra is igaz.

 

A déli járások (Pozsony és Kassa nélkül) összesített munkanélküliségi rátája 7,51 százalék, szemben az országos 5,95 százalékos adattal. Pozsonnyal és Kassával együtt a déli régióban az állástalanok aránya 6,27 százalék.

 

Minden harmadik munkanélküli a magyarlakta járásokból kerül ki (miközben minden negyedik lakos tartozik ide). Az ezer lakosra jutó állástalanok száma délen ráadásul hónapok óta – kis mértékben bár – de növekszik, ami az északi és déli régió közti szakadék növekedését jelzi foglalkoztatottság terén. Pozsony és Kassát nem számolva az északi (nem magyarlakta) járások munkanélküliségi rátája 5,64 százalékos, vagyis jobb, mint az országos átlag.

 

 hirdetes_300x300  

A legalacsonyabb munkanélküliség országosan és felvidéki viszonylatban is Galántán van (1,99 százalék). A déli régióban tovább haladva a Nyitrai járás következik 2,95 százalékponttal, majd a Dunaszerdahelyi járás 3,11 százalékkal.

 

Adatok: ÚPSVaR

 

Két magyarlakta járásban nőtt az állástalanok aránya: a Nagymihályi járásban 48-cal volt több nyilvántartott munkanélküli novemberben, mint októberben. Hasonló a helyzet a Nagyrőcei járásban, ott 56-tal van több álláskereső.

 

Tíz legjobb és legrosszabb adat

 

A 10 legalacsonyabb munkanélküliséggel rendelkező szlovákiai járásból egyetlen egy, a Galántai magyarlakta. A legjobb tízes listán szereplő régiók mindegyikénél 3 százalék alatti a munkanélküliség. A Nyitrai járás a 11., a Dunaszerdahelyi pedig a 15. a sorban.

 

A legmagasabb munkanélküliséggel küzdő járások között ellenben négy magyarlakta is van: a Tőketerebesi járás (13,21 százaléka), a Nagyrőcei járás (14,53), a Rozsnyói járás (15,98 százalék) és az országos sereghajtó Rimaszombati járás (19,22 százalék).

 

Adatok: ÚPSVaR

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!