Jó hír a vállalkozói engedéllyel rendelkezőknek, hogy jövőre nő az adóalapot csökkentő átalányköltségek nagysága. A javaslatot a Most-Híd terjesztette be még tavasszal, a kormánykoalíció pedig megszavazta. Gyakorlatilag az egyetlen adócsökkentési intézkedésről van szó, amit a kormány bevezetett – és aminek az árát máshol behozta.

 

Idén decemberig az adóalapot csökkentő átalányköltségeket a kiadások 40 százalékában határozták meg, mindemellett pedig nem lehetett több, mint 5040 euró. Ez most változik: az adóalapból jövőre már 60 százalékot írhatnak le, és az abszolút felső határ 5 ezer helyett 20 ezer euró lesz.

 

Elsősorban azokat az egyéni vállalkozókat érinti pozitívan a rendelkezés, akik 12 600 eurónál nagyobb éves bevételt könyvelnek el. Ez az a határ egyébként, amely alatt a jelenlegi szabályozás mellett még megéri vállalkozói engedéllyel működni, e fölött pedig úgy tartják, jobb kft-t alapítani.

 

 hirdetes_300x300  

Jövőre azok tudják majd a maximális 20 ezer eurós átalányköltséget leírni, akiknek éves bevételük 2017-ben 33 ezer euró volt.

 

 

 

A havi leírások maximuma is megszűnik

 

Egy másik példával élve: egy havi 2000 eurós bevétellel rendelkező vállalkozó eddig év végén 5040 eurót számolhatott le, vagyis adóalapja 19 ezer euró volt az adott évre. 2018-ban azonban már 14 ezer eurót írhat le, vagyis 10 ezer eurós adóalap után fizetheti meg az adót. Ez csaknem a fele.

 

Jövőre már a leírások havi felső határa is megszűnik. Eddig havi költségre lebontva legfeljebb 420 eurót írhatott le a vállalkozó. Az új évtől ez a korlátozás megszűnik.

 

Például egy nyolc hónap alatt 15 ezer eurós bevételt szerző vállalkozó a korábbiak szerint csak 3360 (8 x 420) eurót írhatott le. Az új intézkedés értelmében azonban már 9 ezret.

 

Kinek kedvez leginkább? 

 

Az intézkedés elsősorban azoknak a vállalkozóknak kedvez, akik nem rendelkeznek alkalmazottakkal és szolgáltatásokat nyújtanak (tehát nincs áruköltségük).

 

Mindazonáltal az állam más területeken nehezíti a vállalkozók dolgát. Megszűnik például az alacsonybérű alkalmazottakra vonatkozó járulékkedvezményt. A kormány elsősorban a nagy cégeknek kedvez különleges adómentességgel vagy foglalkoztatási támogatással. A Jaguar Land rover például egy megteremtetett munkahelyre számolva 40 ezer euró kap, ezen túl félmilliárdos infrastrukturáis beruházást vállalt át tőle az állam.

 

Pedig Szlovákiában a nagy, 250 főnél több embert foglalkoztató cégek csak a szlovákiai munkások 25 százalékának adnak munkát (a Slovak Business Agency elemzése alapján), míg az egyéni vállalkozók (SZČO és társai) az összes dolgozó 34,3 százalékának. Ez utóbbi 634 ezer alkalmazottat jelent.

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: ihned.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!