Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedési miniszter lengyel kollégájának mondta legutóbb, hogy a D3-as autópálya kiszucai szakasza 2022-re elkészül. Mindezt úgy, hogy a hazai közvélemény felé rendszeresen azt kommunikálja: nincs pénz az autópályák befejezésére.

 

A kiszucai autópályához látszólag nem sok köze van a felvidéki magyar embernek, ez azonban nem teljesen igaz. A szakma (például az Árért Értéket elemzőcsoport) és sajtó egy jelentős része prioritásként kezeli, és mindaddig másodlagosnak tekintik a dél-szlovákiai R7-es gyorsforgalmi út megépítését, míg a D3-as és a D1-es szakaszt be nem fejezik. (Ezt maga Érsek is elismerte egy interjúban.) A másik jelentős ok a Visegrádi Négyek közös infrastruktúrafejlesztésére vezethető vissza. A D3-as fontos gazdasági véráramot jelentene Lengyelország irányába.

 

A valóság az, hogy az említett autópálya egyetlen szakaszán indult meg az építkezés, további három szakasz pedig még csak az előkészítés fázisában van. A három tervezett autópályadarab összköltsége nagyjából 740 millió euró, és ez a pénz nem áll a minisztérium rendelkezésére, amelynek idei költségvetését a felére vágták vissza 2017-hez képest.

 

 hirdetes_400x285  

Érsek: Először az eperjesi elkerülő, aztán jöhet Dél-Szlovákia is

 

Még mindig prioritás, de pénz az nincs

 

Érsek – ahogy azt már többször mondta – a megoldást az adósságkorlát feloldásában látja, ám a jelen politikai helyzetben ehhez aligha tud a kormány biztosítani 90 támogató szavazatot. A Hospodárske Noviny által megszólított szakértők úgy vélik a 2022-es dátum tarthatatlan, legahamarább 2026-ra látják megvalósíthatóank a projektet.

 

A késedelem oka egészen prózai: csak az építkezés 4 évet vesz igénybe a nyomvonal terepviszonyai miatt, a megversenyeztetés is legalább 12-14 hónapot vesz igénybe, ráadásul még a telkek felvásárlása sem zárult le.

 

Robert Fico kormányfő azzal az egyszerű, de közel sem érdemi modattal zárja le az erre vonatkozó kérdéseket, hogy „a kormány programnyilatkozata szent és sérthetetlen, mondjanak a szakértők amit akarnak, a D1 és a D3 autópályák a kormány prioritásait képezik”.

 

Drámai lesz a verseny

 

A fő probléma, hogy akármilyen is lesz Szlovákia következő kormánya, valószínűleg óriási nyomás alá kerül majd a megkésett, elhanyagolt, számtalanszor elodázott autópálya építések elvárásai alatt. A beruházásokért folyó versenyben pedig nem lehet mindenki kedvére tenni: az ország régiói csak egymás rovására tudják majd kikönyökölni maguknak az infrastrukturális fejlesztést. És ez az elvesztegetett évek és egy rosszul működő beruházási rendszer görcsös fenntartásának számlájára írható.

 

A pénzhiány egy másik érdekes kérdés. Az Adósság- és Likviditáskezelő Ügynökség (ARDAL) információi szerint Szlovákia év eleji (január 15-16.) kötvénykibocsátása viszonylag eredményes. A 10-20 éves lejáratra kibocsátott papírokra 1 milliárd eurós kereslet volt válasz. Ebből az ARDAL 190 millió euróra bólintott rá (74,1 millió a tízéves, 115,2 millió a 20 éves lejáratra szóló kötvénycsomag). Szlovákia tehát már most közel 200 millió kölcsönt vett fel az értékpapírpiacról.

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!