Az élelmiszerek és az alkoholmentes üdítők vásárlására a havi kiadásainknak az ötödét, vagyis a 19,2 százalékát költjük, miközben az európai átlag 12,2 százalék. Ez azt jelenti, hogy Szlovákia lakosságának az egyéb kiadásaira kevesebb pénze jut, mint az EU többi lakosának.

 

Az élelmiszerre és az alkoholmentes italokra a legtöbbet a Kassai kerületben költik, míg a legkevesebb kiadást a Pozsonyi járásban élő lakosoknál regisztrálták – derül ki a Szlovák Gazdaszövetkezet (SFD) legfrissebb elemzéséből, amit a Statisztikai Hivatal és az Eurostat adatai alapján dolgoztak ki.

 

Étel, lakás, utazás

 

 hirdetes_810x300  

A Statisztikai Hivatal legfrissebb (2016-os) adatai szerint a szlovákiai háztartásokban egy fő havi kiadása átlagosan 358,4 euró volt.

 

A kiadásokat illetően a szlovákiai polgárok pénztárcáját leginkább az élelmiszer-vásárlás tizedeli meg, ami havi szinten személyenként 68,7 eurós kiadást jelent. A második helyen a lakással és a rezsivel kapcsolatos kiadások szerepelnek, ami havonta fejenként 65,9 eurót tesz ki. Mindemellett Szlovákia lakosságának a nyaralásra is csurran-cseppen, hiszen kiadásaiknak tized részét erre költik.

 

Az elemzésből kiderül, hogy az élelmiszerre a Kassai kerület lakossága költi a legtöbbet. Ők havonta a kiadásaik 21,9 százalékát adják élelmiszerre. Ezzel ellentétben a Pozsonyi kerület lakossága havi kiadásának 16,4 százalékát költi élelmiszerre. Az alacsonyabb százalékszám annak is köszönhető, hogy a Pozsonyi kerület lakosai nagyon gyakran éttermekben étkeznek.

 

Ezekben az országokban tizedeli meg legkevésbé az élelmiszer a havi költségvetést

 

Az európai átlagtól Szlovákia – szinte nem is meglepő módon – jócskán lemarad. Az élelmiszerre és az alkoholmentes üdítőkre az EU-ban havi szinten a teljes kiadás 12,2 százalékát adják. Az élelmiszer-vásárlással legkevésbé a nagy-britanniai családok vannak leterhelve, ők átlagosan a havi kiadásuk 8,1 százalékát adják élelmiszerre.

 

Nagy-Britannián kívül a havi kiadásoknak kevesebb, mint a tíz százalékát költik élelmiszerre a luxemburgiak, az osztrákok és a németek. Ezzel ellentétben Romániában a havi kiadások háromnegyede megy élelmiszerre, míg a havi összkiadás ötödét Észtországban és Litvániában is élelmiszerre költik.

 

Szlovákia a maga 17,8 százalékával azok közé az országok közé tartozik, ahol a havi kiadásokból magas összeg megy az élelmiszerek megvásárlására. A V4-ek többi országával összehasonlítva nem csak Szlovákiának áll rosszul a szénája. Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban is a havi kiadások 16 és 17,7 százalékát költik az emberek élelmiszerre és alkoholmentes italokra.

 

Forrás: Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Shutterstock

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!