Egy átlagos szlovákiai lakosnak ahhoz, hogy meg tudjon vásárolni egy 65 m²-es háromszobás lakást, 96 havi fizetésre van szüksége.

 

Pozsony a másik véglet

 

Tavaly ősszel egy átlagos havi keresetből 0,68 m²-nyi ingatlant tudott volna megvásárolni egy szlovák állampolgár. Ez a szint hasonló a 2016-os adathoz, hiszen akkor egy havi fizetés 0,69 m²-nyi lakásra lett volna elég. A lakhelyek elérhetősége és hozzáférhetősége már jó ideje a nyitrai régióban a legmagasabb. Ezen a vidéken egy átlagos keresetből 1,17 m²-nyi ingatlant tudnak megvásárolni a lakosok.

 

 hirdetes_810x300  

Ez azt jelenti, hogy a nyitrai régióban dolgozó lakosoknak 56 havi fizetést kell félretenniük ahhoz, hogy meg tudjanak vásárolni egy 65 m²-es lakást.

 

Hasonló a helyzet a Trencséni kerületben is. Az itt élő polgárok az átlagfizetésükől 1,15 m²-nyi ingatlant tudnak megvásárolni.

 

A lakhelyek hozzáférhetőségének szempontjából a másik végletet a Pozsonyi kerület képezi. Az itteni lakosok az átlagbérükből 0,61 m²-nyi lakást tudnak megvásárolni. Ebből arra következtethetünk, hogy egy pozsonyi régióban élő lakosnak 107 havi fizetését kell félretennie ahhoz, hogy meg tudjon vásárolni egy 65 m²-es lakást.

 

A változó demográfiának és életstílusnak köszönhetően a lakások terén is változnak a trendek, így a befektetőknek az új divathoz kell igazodniuk.

 

 „Az elkövetkezendő tíz évben az ún. milleniálisok generációja lesz az, amelyik lakások után fog érdeklődni. Mivel technológiai beállítottságú generációról van szó, ezért a számukra készült lakások jóval automatizáltabbak, vezeték- és drótmentesek, valamint sokkal intelligensebbek lesznek.

 

Azok a régi ingatlanok, amelyekből hiányozni fognak ezek az új vívmányok, hátrányos helyzetbe fognak kerülni. Amennyiben fel szeretnék venni a versenyt a modern lakásokkal, nem kevés pénzt kell a felújításokba fektetniük“ – mondta a ČSOB ingatlanfinanszírozási részlegének igazgatója, Jozef Futrikanič.

 

Futrikanič mindemellett azt is elmondta, hogy az elkövetkezendő időszakban megfigyelhető lesz a városi élet előnyben részesítése a vidéki élet helyett.

 

Egyre több ember él a városokban, a városok urbanizációja pedig egyre gyorsabban és egyre nagyobb iramban fog folytatódni. Mivel a telkek limitáltak, ezért egyre több lakásra lesz szükség. Mindez pedig hozzájárul a rezidens ingatlanok árnövekedéséhez“  –  tette hozzá Futrikanič.
 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: nehnutelnosti.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!