Március 12-én és 13-án zajlott a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) kétnapos, második alkalommal megrendezett Kárpát-medencei Gazdasági Kiállítás és Konferencia nevű rendezvénye, rövidebb nevén a KÁRPÁT EXPOrt a budapesti Várkert Bazárban.

 

A rendezvényen több mint 1500 szakmai résztvevő és 400 kiállító volt jelen, kerekasztal-beszélgetést tartottak a határon túli magyar pártok képviselői, köztük Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnökének részvételével. A rendezvényen felszólalt Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója, Magyar Levente, a külügyi és külgazdasági minisztérium helyettes minisztere, Varga Mihály magyar nemzetgazdasági miniszter, Balog Zoltán magyar nemzeti erőforrás miniszter és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes.

 

Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója, 2018. március 12-én a KÁRPÁT EXPOrt-on a budapesti Várkert Bazárban, fotó: Körkép.sk/KL

 

Oláh Zsanett: Magyarország ereje a Kárpát-medencében van

 hirdetes_400x285  

 

Oláh Zsanett kifejtette, hogy az MNKH célja, hogy ne csak Magyarország, de a Kárpát-medencében minden irányban  üzleti kapcsolatok jöjjenek létre. Mint elmondta: Magyarország ereje a Kárpát-medencében van.

 

„A Kereskedőház azt szeretné elérni, hogy világszerte megmutassa a Kárpát-medencében működő vállalkozások gazdasági teljesítményét, fejlesztéseit, termékeit”

 

fogalmazott.

 

Varga Mihály, magyar nemzetgazdasági miniszter 2018. március 12-én a KÁRPÁT EXPOrt-on a budapesti Várkert Bazárban, fotó: Körkép.sk/KL

 

Varga Mihály: Növekszik a magyar családok jövedelme

 

Varga Mihály gazdasági miniszter előadásában a közép-európai gazdasági sikertörténet részleteiről szólt. Mint elmondta, az elvesztegetett kétezres évek után a Fidesz-kormány feladata, hogy a lemaradást behozza és a gazdasági növekedést stabilizálja.

 

Magyarország gazdasági mutatói optimizmusra adnak okot. Mint elhangzott, a foglalkoztatottság növekedik, a háztartások eladósodottsága csökken, a fizetések vásárlóereje nő.

 

A két gyermekes, két átlagbérből élő családok euróban kifizetett havi bére Lengyelországhoz képest lassabban, Csehországhoz és Szlovákiához képest gyorsabban növekszik – mutatott rá.

 

Grezsa István magyar kormánybiztos 2018. március 12-én a KÁRPÁT EXPOrt-on a budapesti Várkert Bazárban, fotó: Körkép.sk/KL

 

Grezsa István magyar kormánybiztos a Kárpát-medencei óvoda- és iskolaprogramot mutatta be.

 

„Csak gazdasági eszközökkel tudjuk elérni, hogy minden magyar ott boldoguljon, ahol született“

 

– fogalmazott Grezsa.

 

Balog Zoltán magyar emberi erőforrás miniszter 2018. március 12-én a KÁRPÁT EXPOrt-on a budapesti Várkert Bazárban, fotó: Körkép.sk/KL

 

Balog Zoltán: A magyar állam minden magyarért felelősséget visel

 

Balog Zoltán Emberi Erőforrások miniszter előadásában többek között a Határtalan program fontosságát hangsúlyozta. Ennek célja, hogy minden anyaországi alsótagozatos magyar diák legalább egyszer ellátogasson valamelyik határon túli magyar közösségbe.

 

Ezen kívül szólt a Köldökzsinór programról, melynek keretében január 1-től bárhol szülessen is magyar gyerek a világban, ugyanazt a támogatást kapja, mint a hazai gyerek, amennyiben szülei kérvényezik a magyar állampolgárságot.

 

2018. március 12., KÁRPÁT EXPOrt a budapesti Várkert Bazárban, fotó: Körkép.sk/KL

 

Előadásában szó volt továbbá a „Magyar Erasmusnak“ is nevezett egységes Kárpát-medencei oktatási térről, az ehhez kapcsolódó Makovecz Imre csereprogramról és oktatási ösztöndíjprogramról, valamint a Nemzeti tehetségprogram lehetőségeiről is.

 

Balog Zoltán előadásában Szabó Dezsőt idézve kiemelte: minden magyar felelős minden magyarért.

 

A korábbi és a mostani időszak határon túli magyarokra irányuló politikája közötti különbség az, hogy míg az előző szemlélet szerint a magyar állam minden magyarért felelősséget érez, a jelenlegi alkotmány azt mondja ki, hogy felelősséget visel

 

– hangoztatta.

 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 2018. március 12-én a KÁRPÁT EXPOrt-on a budapesti Várkert Bazárban, fotó: Körkép.sk/KL

 

Semjén Zsolt: Ha bármely nemzetrész eltűnne, az egész magyarság roppanna meg

 

Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes felszólalásában elmondta, hogy ha

 

bármely nemzetrész, például az erdélyi vagy a muraközi eltűnne, esetleg a diaszpóra magyarsága megroppanna, akkor az egyetemes magyarság lenne csonkább, és a magyar nemzet léte is veszélyeztetettebbé válna.

 

A világ magyarsága megőrzésének több feltétele is van – mondta, elsőként a gazdaságilag erős és nemzettudatában büszke Magyarországot említve. Ha nincs erős Magyarország, akkor nincs, aki finanszírozza például az identitásmegőrzést – nyomatékosította Semjén Zsolt. Hozzáfűzte, hogy fontosnak tartja a külhoni magyar politikai szervezetek támogatását is:

 

„Fel lehet vállalni a Kárpát-medence etnikai magyar pártjainak dotálását”

 

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke 2018. március 12-én a KÁRPÁT EXPOrt kerekasztal-beszélgetésén a budapesti Várkert Bazárban, fotó: Körkép.sk/KL

 

Menyhárt József: Konzultációs program indul a vállalkozók számára

 

Menyhárt Jószef, az MKP elnöke panelbeszélgetésében a Kárpát-medencei óvoda- és iskolaprogrammal kapcsolatban elmondta, hogy amikor Magyarország elindította a programot, a felvidéki magyar polgármesterek nagy részének már kész projektek álltak rendelkezésére – egyszerűen azért, mert évek óta próbálkoztak forrásokhoz jutni a szlovák államnál, de sikertelenül.

 

A vállalkozóknak nyújtott Magyarországról érkező támogatásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a pályázás menetét szakmailag nagyban segítette a Baross Gábor Terv konzultációs programja, amelynek hamarosan indul a folytatása. Kiemelte, hogy Szlovákia magyarlakta régiói kitörési pontjainak megtalálása a következő hónapok célkitűzése.

 

Hangsúlyozta, a magyar vállalkozásoknak nyújtott támogatási program a sikeres magyarországi választások után abban a szellemben folytatódhatnak, amelyben azt elindították megalkotói.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Körkép.sk/KL

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!