Idén húsvétkor zártak be először három napra a boltok. Mivel nagypénteken, húsvétvarásnap és húsvéthétfőn a törvény értelmében zárva tartottak a boltok, a csütörtöki és a szombati napon a vásárlók megrohamozták a boltokat. Az emberek tömegesen vonultak a boltokba ahhoz, hogy fel tudják tölteni az éléskamráikat. Az első erős vásárlási hullám zöldcsütörtökön sújtotta a boltokat, nagyszombaton pedig már a világvégéhez közelítő állapotok uralkodtak.

 

A három ünnepnap közti szünetet a vásárlók teljes mértékben kihasználták. A kora délelőtti órákban a szupermarketek előtti parkolók már telítve voltak, a boltok pedig tömve voltak vásárlókkal. Sőt, olyannyira sok vásárló érkezett, hogy a szupermarketek üzemeltetőihez sorra érkeztek a panaszok azzal kapcsolatban, hogy az egyes termékek megközelíthetetlenné és elérhetetlenné váltak.

 

„Katasztrófa, talán a harmadik világháború van a küszöbön. Szörnyű, rengeteg az ember. A tojásokhoz, majonézekhez és egyéb hasonló dolgokhoz hozzá sem lehet férni. Boldog vagyok, hogy végeztem, hiszen ez a vásárlás nemcsak az ember idegeire megy, de még stresszeli is“

 

– mondta az egyik vásárló.

  hirdetes_300x300   

 

A szakember világos magyarázattal rendelkezik a helyzettel kapcsolatban.

 

Fotó: Topky.sk

 

A jólét egyfajta káoszt is okozhat. Az emberek biztosan nem vásárolnának ennyi mindent, ha a háztartások bevételei nem lennének ilyen magasak. Az emberek annak ellenére vásárolnak, hogy az élelmiszerek árai az utóbbi időben jóval magasabbak lettek“ – mondta Ľubomír Drahovský elemző.

 

Hasonló a helyzet a többi boltban is. Az emberek többsége élelmiszert vásárolt. Egyeseknek szinte csordultig volt a bevásárlókocsijuk. „Minden teljesen tele van. Az egyes boxokban nem is lehetett haladni, mert olyan sok ember volt“ – nyilatkozta az egyik vásárló.

 

A bankkártyákkal kapcsolatos banki elemzések kimutatták, hogy tavaly zöldcsütörtökön vásároltak a legtöbben. „Szlovákia lakossága nem hagyta utolsó pillanatra a húsvéti bevásárlást. A boltokban zöldcsütörtökön és szerdán fizettek a legtöbben bankkártyával. Áltagosan minden második fizetséget az élelmiszerekben és a szupermarketekben hajtották végre“ – mondta a ČSOB bank szóvivője, Anna Jamborová.

 

Amennyiben a helyzet nem fog változni és a boltok továbbra is zárva maradnak az ünnepnapokon, akkor az elemzők szerint a vásárlók idővel meg fogják szokni a helyzetet.

 

Noviny.sk

Nyitókép: Noviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!