Vladimir Putyin orosz elnök újraválasztása és az orosz-nyugati ellentétek fokozódása miatt egyelőre nincs kilátás az oroszellenes szankciók méréklésére vagy megszüntetésére. Pedig igény lenne rá. Az EUobserver szerint csak a sertéshúsiparnak több mint 1,4 milliárd eurós veszteséget okoznak a szankciók.

 

Az Unió által a Krím 2014-es annektálása okán bevezetett szankciókra válaszul Oroszország az uniós sertéshús importját tiltotta be – hivatalosan az afrikai sertéspestisre hivatkozva. A sertéspestis azonban nyilvánvaló ürügy volt csupán: Oroszországban akkoriban „külső segítség” nélkül is egymillió sertés pusztult el a betegségben. Igaz azonban az is, hogy Lengyelországban és Litvániában is felütötte fejét a kór (későbbi jelentések szerint Oroszországból érkező vaddisznóknak köszönhetően).

 

Mennyire fájnak a szankciók az oroszoknak? Nagyon

 

 hirdetes_300x300  

Orosz dilemmák

 

Moszkva számára bizonyos szempontból kapóra jöttek a szankciók. Legalábbis az orosz sertéstenyésztők szereztek vele egy lélegzetvételnyi időt. Az ágazat ugyanis nincs túl jó állapotban, a magas takarmányköltségek, a többletkapacitások és az alacsony belföldi árak és a gyenge exportlehetőségek miatt. Az uniós konkurencia kiszorításával azonban nem oldódtak meg a problémák.

 

Kína, amely az egyik legkézenfekvőbb piac volt, a sertéspestis kockázata miatt nem érdeklődött nagyban az orosz húsok iránt. Moszkva így a kettészakított Ukrajna felé fordította figyelmét, pontosabban az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött donbaszi régiók felé. A hatmillió lakost számláló Kelet-Ukrajnába ma 21 ezer tonna sertéshús, 50 ezer tonna sertés belsőség és egyéb termék érkezett Oroszországból. (Ez egyébként szintén csak részmegoldást jelent, az ágazat 500 ezer tonna hússal többet termel, mint amit el tud adni.)

 

Így drágul az élelmiszer: a sertéshúsért már ötödével fizetünk többet

 

Európai dilemmák

 

Brüsszelben egyre nőnek az orosz szankciók elleni hangok, amelyek a Szkripal-ügy eszkalálódásával csak ideiglenesen csitultak. A politikai realitás ugyanis az, hogy Putyin újabb hat évig lesz orosz elnök, Ukrajna-politikája aligha fog változni. De ha még ezeken a problémákon túl is lépne a politika, az orosz gazdasági érdek még mindig azt diktálná, hogy korlátozza az uniós sertéshús behozatalát.

 

Az uniós tenyésztők összesített kára 1,39 milliárd euró, az összes értékesítés 15 százaléka. Ennek ellensúlyozására az EU kérvényezte az Világkereskedelmi Szervezetnél, hogy engedélyezze vám kivetését az Unióba irányuló orosz termékekre – például gázra és olajra.

 

Az oroszok reakciója pedig kiszámíthatatlan, emiatt Brüsszel körültekintően fog eljárni. Mikor a Nemzetközi Választottbíróság Ukrajna javára ítélt a földgázszállítások elmaradása miatt, és 2 milliárd eurós bírságot szabott ki Moszkvára, Oroszország elutasította a büntetést és elzárta a gázt az ukránok elől.

 

Évi másfél milliárdot követel az EU Oroszországtól- a sertéshústilalom miatt

 

Lobbisták

 

Az EU egyelőre még nincs szorult helyzetben, de már gyűlnek a viharfelhők. 2016-ban az előrejelzésekkel ellentétben a legnagyobb sertéstenyésztők (Dánia, Németország, Franciaország, Lengyelország és Spanyolország) 2 millióval több állatot küldtek a vágóhidakra. Tavaly az év első felében azonban már 2,7 millió darabbal kevesebbet vágtak le, mint 2016 első félévében.

 

Vannak tagállamok, amelyek az oroszok elleni szankciók eltörléséért lobbiznak. És nem csak kelet-Európáról van szó. Írország nyíltan vállalja, hogy kapcsolatokat keres az orosz mezőgazdasági szektorban. Februárban a moszkvai Agrofarm agrárkiállításra 17-tagú küldöttséggel képveseltette magát a szigetország.

 

Ír tisztviselők szerint a szankciók nem tarthatnak örökké, és óriási potenciál van az orosz piacban. Rajtuk kívül a finnek is véget vetnének a kölcsönös korlátozásoknak. Ők kétségbeesetten küzdenek más piacok megszerzéséért. Nyitottak Iránban és próbálnak betörni a kínai piacra (ez utóbbi éves sertéshús igénye 1,2 millió tonna). A verseny óriási, a finneknek meg kell küzdeniük az oroszokkal is a kínai piacon.

 

Robert Fico ellenzi, de megszavazza az oroszellenes szankciókat

 

EUobserver.com, Körkép.sk

Nyitókép: euobserver.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!