Tizenötezer fiatal idén júliustól szeptemberig ingyenes vonatozhat az Európai Unión belül.

 

Az Európai Parlament Ismerd meg az EU-t kezdeményezése alapján az első körben – június 12-től 16-ig – azok az EU tagországos fiatalok jelentkezhetnek, akik július 1-ig betöltik a 18. életévüket. A fiatalok minimum egy, maximum harminc napra utazhatnak ki négy különböző országba – tájékoztatott a EP Szlovák Információs Irodája.

 

A kedvezmény főként a vonatozásra vonatkozik

 

 hirdetes_810x300  

A kedvezmény a vonattal történő utazásra vonatkozik, de kivételes esetekben – például az egészségkárosodottaknak – másfajta közlekedést is tudnak biztosítani.

 

A részletes információk az Európai Ifjúsági Portálon vagy a Facebookon lesznek elérhetőek május második felében.

 

 „A döntés a European Youth Event parlamenti rendezvényén dőlt el. Mivel a képviselők a kezdeményezés mellett döntöttek, ezért 20–30 ezer fiatalnak – aki betöltötte a 18. életévét – lehetősége lesz arra, hogy Európa-szerte ingyenesen utazzon. A többi fiatal később meríthet a projektből“

 

– mondta Soňa Mellak az EP Szlovák Információs Irodájából.

 

Cél: az európai identitás támogatása

 

Soňa Mellak elmondása szerint az EP az egyik legnagyobb támogatója volt annak az ötletnek, hogy a 18 esztendős EU-s állampolgároknak ingyenessé tegyék a vonatjegyeket.

 

„Az EP képviselők úgy vélik, hogy az utazással a fiatalok megismerhetik Európa sokszínűségét, jobban megérthetik egymást, és többet tudhatnak meg Európáról. A képviselők továbbá azt várják, hogy a fiatal EU-s polgárok az EU-n belül történt utazásaik során más országok fiataljaival is megismerkednek, ami megerősíti az európai identitásukat és a közös értékeiket“

 

– tette hozzá Mellak.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Dreamstime

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!