A fiatalok lakásvásárlását júliustól jelentősen megbonyolíthatja a Szlovák Nemzeti Bank által bevezetett szigorítás. Idén januártól a kormány megszüntette az állami támogatás eddigi formáját (a kamat egy részét átvállalta a fiataloktól), helyette a kevésbé kedvező adóleírási kedvezményt vezette be. Júliustól pedig újabb szigorítások jönnek.

 

A Szlovák Nemzeti Bank intézkedése miatt a bankoknak az igénylő teljes eladósodottsági mutatóját is figyelnie kell. A felső határ az éves nettó bevétel nyolcszorosa lesz, élettársak és házastársak esetében pedig kettejük együttes bevételeit veszik majd figyelembe. Havi ezer eurós nettó bevétel esetén ez 96 ezer eurós maximális hiteligénylést jelent.

 

A nettó bevételből azonban a bank leszámolja a fogyasztási hiteleket, a lízinget, a folyószámlahiteleket (povolené prečerpanie) de még a hitelkártya merítést is. A folyószámlahitelnél a keret egészét, a hitelkártya esetében 20 százalékát veszik alapul.

 

 hirdetes_300x300  

Például, ha valakinek 10 ezer eurós fogyasztási hitele van, a fenti 96 ezres hitelösszeg már le is csökkent 86 ezerre.

 

A lakáshitel-felvétel szigorítása nyugdíjas éveinket is veszélyeztetheti

 

20 százalékos önrész

 

Ezzel azonban nincs vége. Júliustól megszűnik a lakások és házak 90 százalék feletti finanszírozása, és szigorodnak a 80 százalék feletti finanszírozás feltételei is. Ilyen mértékű hitelt a bankok már csak a legfizetőképesebb klienseknek adhatnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki július 1-je után venne házat, rendelkeznie kell az ár legkevesebb 20 százalékával. Egy 100 ezer eurós ingatlan esetében ez 20 ezer eurót jelent.

 

Az intézkedés elsősorban a 35 év alatti fiatalokat sújtja, akik saját otthonra vágynak illetve családot akarnak. Mivel ők azok, akik a többi korosztályhoz képest kevesebb megtakarítással rendelkeznek – nagyjából a fele annyival, mint az idősebbek. A szlovák Posta Bank adatai szerint egy átlagos 35 éven aluli kliens 1635 euró megtakarítással rendelkezik a számláján. Ez 64 százalékkal kevesebb, mint amivel a középkorú ügyfelek rendelkeznek (4500 euró).

 

Úszunk az adósságban, újabb korlátozást vezet be a Szlovák Nemzeti Bank

 

A 25 év alattiak járnak a legrosszabbul

 

A legrosszabb helyzetbe a 25 évnél fiatalabbak kerülnek, akik tényleg csak minimális megtakarításokkal rendelkeznek – mivel még nem vagy csak nemrég léptek be a munkaerőpiacra. Ők kénytelenek lesznek kitolni a házvásárlást mindaddig, míg nem gyűjtenek össze kellő mennyiségű pénzt.

 

Száz százalékos hiteleket a bankok eddig is csak a nagyvárosokban kínáltak, 90 százalék feletti hitelezést pedig három szlovákiai bank kínál csupán – 0,4-0,6 százalékpontos kamatfelárral. A finanszírozás mértéke és a kamatok nagysága pedig nagyban függ a földrajzi helytől.

 

A hiteligénylők javíthatnak valamelyest a helyzetükön, ha van másik ingatlanjuk, amit fedezetként bemutathatnak a banknak. A szakemberek szerint ezzel a lehetőséggel leggyakrabban azok a fiatalok élnek, akiknek szüleik megengedhetik, hogy ilyen módon segítsenek, és módjukban áll leterhelni saját lakásukat vagy családi házukat. Ez a módszer rendszerint csak időlegesen terheli a második ingatlant: amint a hitel összege lecsökken egy adott értékre, ahol már az új ingatlan is elég a fedezetre, a szülők háza felszabadul a teher alól.

 

eTrend.sk, Körkép.sk

Nyitókép: eTrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!