A szlovákiai gazdák körüli helyzetről, követeléseikről, problémáikról rendszeresen beszámolunk olvasóinknak a Körképen.

 

A szlovákiai agrárium az elmúlt 25 évben sajnos olyan helyzetbe jutott, melynek megoldása nem tűr további halasztást. A gazdák ezért az elmúlt hónapokban országszerte összefogtak, hogy rámutassanak saját problémáikra, és gyors, konkrét megoldásokat sürgessenek.

 

Az elmúlt két és fél hónap alatt két traktortüntetés is volt az országban több száz járművel az utakon, az ágazat vezetői és a gazdák Kassán közös fórumot tartottak. a Kassai Nyilatkozatban megfogalmazott követeléseikre azonban a mai napig nem érkezett megnyugtató válasz.

 

 hirdetes_810x300  

A csallóközi és csilizközi gazdák az Élő Vidék Gazda Platform keretén belül fogtak össze. Megfogalmazott követeléseiknek három fő pontja van:

 

  1. A pótföldek bérlésének védelme a területrendezés befejezéséig
  2. A fiatal gazdák Állami Földalapból való földterülethez jutásának lehetősége speciális feltételek nélkül
  3. A termőföld és a hazai gazdák védelme a nagyvállalkozók és a külföldi, elsősorban dániai vállalatok kiszolgálása helyett.

 

A Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Önkormányzati Tanács a helyzet súlyosságára való tekintettel legutóbb május 15-én tárgyalt Peter Pellegrini miniszterelnökkel és Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszterrel.

 

A találkozó Körkép.sk birtokába került feljegyzéséből kiderül, hogy a tárgyaláson leginkább a jelenlegi állapot kedvezményezettjeinek érdekei kerültek előtérbe. Ilyen például az agrártámogatások kérdése, melyből leginkább a hatalmas földterülettel rendelkező pénzügyi csoportok részesülnek, vagy a zöld nafta kérdése.

 

Kép: rno.sk

 

A találkozón a Szlovák Agrárkamara elnöke, Patasi Ilona is részt vett, ennek a szervezetnek elvileg a gazdák érdekeit kellene képviselnie. A találkozón azonban érdemben nem került terítékre egyetlen olyan kérdés sem, melynek megoldatlansága miatt az Élő Vidékbe tömörült magyar gazdák, de az ország más pontjain is a mezőgazdászok hónapok óta tüntetnek.

 

Felmerült ellenben egy ún. Kockázati Alap létrehozása, melyből a kedvezőtlen időjárás (szárazság, esőzések) miatti károk lennének kompenzálva. A Körkép.sk-nak nyilatkozó magyar gazdák szerint ezt a javaslatot már Jahnátek miniszter idején is felvetették, de a kamara tagjai elutasították azt. Mégpedig azért, mert a gazdák számára mindez csak újabb adóterhet jelentene (az alaphoz fele-fele arányban járulnának hozzá a gazdák és az állam), ami számukra elfogadhatatlan.

 

A Szlovák Agrárkamara elnöke, Patasi Ilona május 15-én a gazdák felhatalmazása nélkül mégis egyetértett a javaslattal.

 

„Az alapba az összes gazdának kötelező lesz befizetnie, aki terület alapú támogatást igényel. Eddig is voltak aszályos évek, de az álláspontunk az, hogy nem a kártérítéssel kellene foglalkozni, hanem megelőzni azt” – nyilatkozták az Élő Vidék Gazda Platform tagjai a Körkép.sk-nak, akik szerint az eddigi kártérítési gyakorlat is inkább a nagyoknak kedvezett.

 

Illusztrációs felvétel. Origo.hu

 

A gazdák ugyanakkor osztják a miniszterelnök, Pellegrini felvetését, ami a meliorációs kanálisok (szerk. megj: melioráció: ,inden olyan tevékenység, ami a mezőgazdasági területek, talajok javításába, a hozamok növelése céljából beletartozik.) rendbetételét és az öntözőrendszerek felújítását illetve kiépítését illeti. A gazdák szerint, ha már ilyen befizetés felmerül, a kárpótlásra szánt összeget évente a melioráció rendbe tételére kellene költeni. Az esetleges befizetés fejében pedig saját öntözőberendezéseikkel díjmentesen öntözővízhez kellene jutniuk.

 

A miniszterelnökkel és a mezőgazdasági miniszterrel való találkozót a későbbiekben vélhetően további egyeztetések követik. Kérdés azonban, hogy a jelenlegi helyzetben a Szlovák Agrárkamara kinek az érdekeit képviseli.

 

Mivel a jelek szerint nem a gazdákét, ha csak belátható időn belül nem lesz politikai akarat a gazdák követeléseinek teljesítésére, nem marad más hátra számukra, mint a Kamarából való kilépés és az újabb traktortüntetés, mely az eddigieknél is masszívabb lehet.

 

Király Zsolt

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!