Idén ismét drágábban olthatjuk el a lédús, zamatos alma iránti étvágyunkat.

 

A Szlovákiai Gyümölcstermesztők Szövetsége állítja, hogy a mérsékelt égövben termesztett gyümölcsök drágulása – például a cseresznyéé és a baracké – csaknem egész Európát érinti, ám az áremelkedést az emberek leginkább az almánál veszik észre.

 

Míg tavaly egy kilogramm alma kb. egy euróba került, manapság már az alacsonyabb minőségű almáért is 1,20 eurót fizethetünk, a jobb minőségű almáért pedig átlagosan 1,80 eurót kérnek a boltokban.

 

 hirdetes_400x285  

Nincs, aki leszedje a termést

 

Az alma árnövekedése a tavalyi fagyoknak köszönhető – állítja a szövetség elnöke, Marián Varga. A fagyok főként Lengyelországot sújtották, ahonnét Szlovákia az almák többségét behozza.

 

Szlovákiában évente mintegy 50 ezer tonna almát termelnek meg, ám a szlovákiai polgárok átlagos éves fogyasztása 120 ezer tonna körül mozog. „Megközelítőleg 56 ezer tonna alma éppen Lengyelországból érkezik Szlovákiába“ – magyarázza Varga.

 

Az almatermesztőknek a fagyokon kívül a másik legnagyobb problémát az alkalmazottak jelentik, ugyanis nincs, aki leszedje a termést. „Nincs, aki dolgozzon. Sem nálunk, sem Lengyelországban“ – kommentálja Varga. A termésszedőket egyre nehezebb az országban tartani, hiszen akik csak tehetik, azok Németországba mennek dolgozni.

 

Fotó: TASR

 

Mindemellett a hazai termesztőknek sok komplikációt okoz az idegen munkások alkalmazása is, hiszen az engedélyek kiváltása hosszú időbe telik. Varga elmondása szerint a munkaerőhiány az egyik legnagyobb oka lehet annak, hogy a jövőben tovább fog drágulni az alma ára.

 

Abban az esetben, ha nincs munkás, aki leszedje a termést, akkor az almák két-három héttel tovább is rajtamaradhatnak a fán, így alapos megérnek. A kitermelt almák száma így jócskán lecsökken, hiszen a minőségi almákból kevesebb lesz.

 

Sok helyen az üzletektől függ az áremelkedés

 

Az almadrágulásra a Csehországi Gyümölcstermesztők Szövetsége is felhívta a figyelmet. Elmondásuk szerint egy kilogramm alma ára már átlépte a 40 cseh koronát (1,56 euró), ami Csehországban az elmúlt év legmagasabb ára. „Évközi viszonylatban az alma 29 %-kal drágult” – vélekednek a cseh gyümölcstermesztők.

 

Véleményük szerint az áremelkedés oka az Európa-szerte jelentkező almahiány. A Cseh Statisztikai Hivatal adatai alapján átlagosan egy kilogramm alma 40,58 cseh koronába (1,58 euró) kerül, ám az egyes boltokban az ára elérheti a 60 cseh koronát is (2,34 eurót).

 

A Szlovákiai Gyümölcstermesztők Szövetségének elmondása szerint az almadrágulásnak nem kell minden élelmiszert érintenie. Egyes boltok ugyanis igyekeznek stabilan tartani az alma árat, és a termesztőktől felvásárolt drágább almát egy másik árun kompenzálják.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Profimedia

 

Kevés az idénymunkás, nincs aki leszedje az epret. A mezőgazdászok az államtól várnak segítséget

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!