Körülbelül 33 millió euró értékű beruházás érkezhet Nagykürtösre, ahol az egykori LIAZ telephelyén a német SAM Automotive létesítene gyárat.

 

A hírről Peter Pellegrini miniszterelnök számolt be a kormány nagykürtösi kihelyezett ülése után. A Smer kormányfője arról számolt be, hogy a német cég mintegy 805 munkahelyet hozna létre a beruházással.

 

A kormányfő szerint ebből a 805 munkahelyből mintegy 205 pozíció követelné meg a magasabb szakmai hozzáértést, mivel egy része laboratóriumi és kutatás-fejlesztési területet érint.

 

 hirdetes_810x300  

Nyugat-Szlovákia elveszíti versenyképességét. Lengyelország és Magyarország vonzóbb lehet a cégek számára

 

Pellegrini hangsúlyozta, hogy nem valamiféle kábelgyárra kell számítani, a gyártó portfóliójába ugyanis leginkább a gépjárművek ablakainak krómlistái és a tetőcsomagtartó rögzítőinek gyártása tartozik.

 

A befektetés teljes értéke mintegy 33 millió eurót tesz ki, a befektető pedig természetesen állami támogatást kér. Pellegrini elmondása szerint ez kialakított munkahelyenként „csak” 11 ezer euró lenne (összesen 8.855.000 euró).

 

Kažimír: Már a finisben vagyunk az ötödik autógyárért folyó harcban

 

Merre fog gyűrűzni a munkaerőhiány?

 

Nagykürtös polgármestere, Dalibor Surkoš szerint a városban és környékén már most is jelen vannak dán, olasz, német és török befektetők, de munkaerőhiánnyal küzdenek.

 

Surkoš szerint az új befektető hatással lehet a bérszínvonalra, hiszen ha a már jelenlévő cégek meg akarják tartani a munkásaikat, akkor emelniük kell a béreket. Ugyanakkor az önkormányzat nem hivatalos információi szerint 5-600 nagykürtösi dolgozik külföldi vagy nyugat-szlovákiai autógyárakban.

 

„Ha ezek a kiutazó munkások jó bérajánlatot kapnak itthon, akkor nincs értelme ‘hetezniük’. Hiszem, hogy hazajönnek és Nagykürtös nem csak a bérek terén indul be, hanem a szolgáltatások és a magasabb bérekkel járó további dolgok is felfutnak”

 

mondta Surkoš.

 

A verebélyi Matador vezetője: A külföldiek többe kerülnek, mint a hazaiak. De rájuk vagyunk kényszerülve

 

aktuality.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!