Az ellenzéki parlamenti képviselők élesen kritizálják Érsek Árpádot, amiért a most-hidas közlekedési miniszter engedélyezte az R2-es déli és keleti szakaszának megépítéséről szóló projekt kidolgozását. Az SaS és a Sme rodina ellenzéki pártok szerint Érsek „pazarlóan bánik a forrásokkal” és „rosszul állította fel a prioritásokat”.

 

Az ellenzékiek érvelésének alapja, hogy az Európai Uniós források felhasználásánál léteznek „európai jelentőségű” és ezen kívül eső autópálya szakaszok. Az európai jelentőségű vonalak közé tartozik a D1-es és a D3-as autópálya, de például az R2-es már nem – írja a Hospodárske noviny szlovák gazdasági napilap.

 

Az ellenzéki politikusok szerint Érsek „felesleges erőlteti a déli vonalakat”. Míg az északi szakaszokra az EU-s forrásokat már csaknem kimerítette a minisztérium, a gyorsforgalmi utakra vonatkozó keretet Szlovákia nem képes időben lehívni.

 

  hirdetes_300x300   

R2-es: A kormány nem tartja be ígéreteit, nyílt levelet írtak a gömöri polgármesterek

 

Az északi vonalak fontosabbak

 

A Sme rodina „szakértője”, Miloš Švrček úgy véli, hogy az államnak újra kellene értékelnie a pénzek elosztását, Boris kollár pártelnök pedig  felszólította Peter Pellegrini kormányfőt, hogy „készítse elő program revízióját”.

 

Kollár szerint ugyanis a D3-as kiszucai szakaszának befejezése sokkal fontosabb, mint a déli vonalak még meg nem kezdett szakaszainak megépítése. Hasonló véleményen van a legerősebb ellenzéki párt, az SaS. Ők annak ellenőrzését követelik, hogy a minisztérium miképp használta fel az első osztályú utak felújítására szánt keretet. Az első osztályú utak 40 százalékának állapota elégtelen kategóriába esik.

 

„Ezeknek az [első osztályú] szakaszoknak a felújítására felhasználatók lennének azok a források, amelyeket most felesleges és szükségtelen szakaszok megépítésére akarnak költeni”

 

nyilatkozta az SaS közlekedési szakpolitikusa, Miroslav Ivan. Meggyőződése, hogy ha Érsek úgy fog hozzá az R2-es projektálásának, hogy nincs konkrét elképzelése, költségnövekedéssel kell számolni.

 

Nem vagyunk „B“ kategóriás állampolgárok – MKP-s petíció indul az R2-es teljes profiljának megépítéséért

 

„Délen is élnek emberek”

 

Érsek azzal védekezik, hogy a közlekedési minisztériumnál a legmagasabb szlovákiában az uniós források lehívásának aránya. Az ellenzék reakciójában ezt nem vitatja, ám a környező országok összehasonlításában Szlovákia még is sereghajtó.

 

A Most-Hidas miniszter elutasította azt a vádat is, hogy az R2-es projektjének elutasítása „vezetői hiba” lenne.

 

„Érsek miniszter úr épphogy helyrehozza azt a vezetői hibát, hogy az a kompetens személyek az elmúlt 20 évben nem vették figyelembe, hogy délen is élnek emberek és hogy az elhanyagolt infrastruktúra negatívan befolyásolja életüket”

 

nyilatkozta a minisztérium szóvivője, Karolína Ducká.

 

Jelenelg a minisztériumnak korlátozott források állnak rendelkezésére az autópályák és gyorsforgalmi utak építésére. A pénzügyminisztérium egyelőre nem szabadított fel további összegeket, így a közlekedési tárca szerint csak az jöhet szóba, hogy más uniós programokból merítenének az infrastruktúrára. Ám ehhez nem csak a szlovák kormány engedélye kell, hanem az Európai Bizottságé is.

 

Míg északon sokszor felesleges gyorsforgalmi utak épülnek, délen maradnak az ígéretek…

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!