Aki vállalkozói engedély kiváltására adja a fejét, annak számolnia kell azzal, hogy nem csak az adót, de a járulékokat is fizetnie kell. Szlovákiában jelenleg az egészségügyi és szociális biztosítóba befizetendő legalacsonyabb összeg havonta 215 eurót (63,84 € + 151,16 €) tesz ki.

 

Az minimális egészségügyi biztosítást minden vállalkozó már rögtön az engedélye kiváltása után elkezdi fizetni. Ezzel szemben a szociális biztosítást csak onnantól köteles havonta utalni, ahogy az előző éves, vállalkozásából származó bevételei meghaladják az 5472 eurót.

 

Ebből kifolyólag az első évben csak az egészségügyi biztosítás befizetése, ill. az adóbevallás elkészítésekor az adó összege terheli kiadásként a vállalkozót.

 

 hirdetes_300x300  

A szociális biztosítás nagyságáról a biztosító minden évben júliusban értesíti az adózót – ekkorra számolják ki a leadott adóbevallás szerint a biztosítás nagyságát.

 

Azok esetében, akik például októberben kezdtek el vállalkozni, a bevételhatár ugyanúgy érvényes, mint ha egész évben vállalkoztak volna.

 

„Nem a vállalkozással töltött hónapok száma a mérvadó, hanem az, hogy a vállalkozói engedéllyel vagy anélkül vállalkozó személy ezzel a tevékenységével nagyobb bruttó bevételt ért-e el, mint a megadott érték (5472 euró – a szerk. megj.)”

 

nyilatkozta a SME napilapnak Peter Višváder, a Szociális Biztosító szóvivője.

 

Ez alapján tehát, aki nem vállalkozott egész évben, és bevételei nem haladták meg az 5472 eurót, annak nem kell júliusban a postást lesni a Szociális Biztosító leveléért.

 

Hogy változik a határérték?

 

A bevételek határértéke, amelyek túllépése esetén fizetni kell a szociális biztosítást, minden évben változik. Míg a 2016-os évre 5298 euró volt, a 2017-es 5472 €, 2018-ra pedig 5724 euró lesz.

 

Ezt az összeget ugyanis az előző évre vonatkozó átlagbérből számítják ki – legutóbb 954 euró volt.

 

Nem éri meg késni

 

Minden vállalkozónak az adott hónap 8. napjáig kell befizetnie a biztosítást – ekkorra már ott kell lennie a biztosítók számláján a pénznek, miközben „visszafele fizetnek”, tehát augusztusban a júliusra vonatkozó biztosítás kerül kifizetésre.

 

Idén a biztosítók július 23-ig küldik el az előző év elszámolását. Azoknak, akik halasztást kértek az adóbevallás leadásánál, csak októberben kell számolniuk az összesítővel. Nekik a biztosítási összegük is csak novembertől kezdve változhat.

 

A Szociális Biztosító rendkívül komolyan veszi a késedelmes kifizetéseket. Már egy napnyi késés után is büntetés jár.

 

Körkép.sk, sme.sk

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!