A lepárlóüzemek és szeszfőzdék szlovákiai szövetsége – amelyhez összesen 216 termelői szeszfőzde tartozik – határozottan elutasítja a Most-Híd műhelyéből származó, a szesz gyártásáról és értékesítéséről, valamint az alkohol jövedéki adójáról szóló törvénymódosító javaslatot – jelentette ki sajtótájékoztatóján Viktor Mikuška, a szövetség elnöke a Szlovák Élelmiszeripari Kamara igazgatónője, Jana Venhartová, valamint a Kereskedelmi Szövetség munkatársának, Zuzana Bôrikovának a jelenlétében.

 

Az otthoni szeszfőzést jelenleg büntetik

 

Mikuška szerint a fentebb említett jogszabály-módosítások legalizálnák az otthoni szeszfőzést, ami jelenleg büntetendő.

 

 hirdetes_810x300  

Mivel a törvénymódosító javaslat már a második olvasat felé tart, ezért annak megállítása érdekében a szövetség felhívást intézett a három legfőbb közjogi méltósághoz, továbbá Gabriela Matečná földművelésügyi miniszterhez és Peter Kažimír pénzügyminiszterhez.

 

Szinte hihetetlen, hogy első olvasatban a javasolt módosításokat 121 képviselő támogatta. Minden bizonnyal nem tudatosítják, hogy ezeknek a módosításoknak a bevezetése milyen negatív össztársadalmi hatásokkal járna” – hangsúlyozta Mikuška.

 

Hiányos lenne az ellenőrzés

 

A szövetség továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben az állam megengedi az otthoni szeszfőzést, akkor nem lesz elegendő erejük arra, hogy ellenőrizzék a törvénybe foglalt rendelkezéseket.

 

Naiv dolog azt feltételezni, hogy minden amatőr szeszfőző a berendezés megvásárlása után automatikusan bejelentkezik majd és betartja a törvény által előírt határértéket. Ellenkezőleg, az a valószínű, hogy a határértékeket tömegesen túl fogják lépni, és egyáltalán nem csak személyes fogyasztásra fognak alkoholt előállítani” – mondta a szövetség elnöke.

 

A szövetség szerint a termelői szeszfőzdéknek köszönhetően a fizikai személyek biztonságosan, szakszerű felügyelettel és legálisan főzhetnek minőségi szeszt saját fogyasztásra, saját gyümölcsből.

 

Ez a rendszer már hosszú évek óta működik a legapróbb problémák nélkül. Az otthoni szeszfőzés mindezt megszüntetné, és olyan károkat okozna, amelyeket elgondolni is nehéz” – zárta Mikuška.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: TASR

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!