A vasúti személyszállítás liberalizációjának elsőrendű célja a Közlekedési Minisztérium szerint az, hogy az embereket az autókból átcsábítsák a vonatokra és növeljék az adott közlekedési vonalak hatékonyságát.

 

A tárca hétfői tájékoztatása szerint az így megjelenő megtakarításokat új vonalakba fektetnék.

 

„Az egyik oldalon szeretnénk javítani a szlovákiai vasúti utazás minőségét és árszínvonalát, de egyúttal tapasztalatokat is akarunk gyűjteni a vasút liberalizálásából, hogy Szlovákiában ne ismétlődjenek meg azok a hibák, amelyeket a többi országban elkövettek. Épp az így felépített liberalizáció teszi majd lehetővé, hogy közlekedési vállalatok széles köre vehessen részt a [vonalakért folyó] versenyben”

 

közölte a minisztérium sajtóosztálya.

 hirdetes_810x300  

 

Megtendereztetnék a vasútvonalakat

 

A Most-Híd vezette tárca jövőre megversenyeztetné a regionális vasútvonalakon zajló személyszállítást. Első körben a Zsolna-Rajec (21 km), a Kassa-Szepsi (31 km), a Pozsony-Dunaszerdahely-Komárom (100 km) vonalakról lenne szó. Az első két vonalon jelenleg az Állami Vasúttársaság (ZSSK) működtet vasúti járatokat, a Pozsony és Komárom közötti vonalon pedig a RegioJet.

 

„Szlovákia történetének első, vasútvonal működtetésére kiírt tendereiről beszélünk, mivel Pozsony-Komárom közi vonal is korábban közvetlen kiválasztással került a jelenlegi működtetőhöz. Ezen tenderek tapasztalataiból kiindulva dönt majd az állam a további liberalizációkról, amelynek célja a minőségi, elérhető közlekedés biztosítása – és ami az államnak is előnyös lesz”

 

jelentette ki Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedési miniszter, azzal, hogy a tapasztalatok kiértékelésének befejezéséig az állam továbbra is az európai jogszabályoknak megfelelően közvetlen meghívással rendeli meg az adott vonal működtetését.

 

A RegioJet és a ZSSK szerződése az állammal 2020-ig tart, vagyis a jelenlegi kormánykoalíció hivatali idejének végéig.

 

Északon milliárdos vasúti beruházások valósultak meg, délen alig tudnak közlekedni a vonatok

 

Le vannak maradva

 

Az ellenzéki SaS üdvözli a kezdeményezést, ám nem tartja „kellőképp rendszerszintűnek”, mivel szerinte egyáltalán nincs elképzelése a minisztériumnak arról, hogyan fogja biztosítani és támogatni a vasúti személyszállítást 2020 után.

 

A tömegközlekedés az egyik olyan terület, ahol a leginkább beavatkozik az állam a működésébe. A RegioJet például évekig amiatt panaszkodott, hogy alacsony árait nem tudja érvényre juttatni, mert például a szükséges engedély megszerzését a regionális buszjárataihoz a Smeresek megakadályozták.

 

Állami pénznyelő

 

A RegioJet sárga vonatai egyébként nem csak a smeresek, de Andrej Danko szemét is szúrják, aki szeretné eltávolíttatni őket az országból. Többek között ezért indíttatta újra (a Most-Híd segédletével) az egyébként teljesen veszteséges ZSSK-s InterCity járatokat. Az SNS-es vezér álláspontja azért is különös, mert a Szlovák Államvasút komoly veszteségekkel működik, és nem is állna meg a lábán, ha az állam az adófizetők pénzéből nem segítené ki súlyos milliókkal.

 

A ZSSK tavalyi évi adósságállománya nagyjából 116 millió euróra rúgott (az említett támogatás leszámolása után is). Ennek ellenére Andrej Danko az állami cég megtartása mellett kardoskodik, sőt, újabb milliókat költene arra, hogy a ZSSK kiszorítsa Szlovákiából a sárga vonatokat.

 

Korábban veszteségesek voltak, mégis újraindulnak az állami InterCity vonatok

 

 

A Smer hatalomra kerülése után érdekes adásvételek is történtek az államvasútnál. A céget 2006-ban privatizálták volna 400 millió euróért, ám a kormány leállította a folyamatot. 2015-ben (a második Fio-kormány idején) a ZSSK létrehozott egy leányvállalatot, ahova átkerült a cég vagyonának nagyja, majd tulajdonjogának 66 százalékát eladták egy svájci befektetőnek. Még különösebb, hogy a ZSSK eladta, majd nyolc évre bérbe vette 8216 vasúti kocsiját.

 

Arról nem is beszélve, hogy az egyébként hatalmas veszteségekkel működő vállalatban olyan funkcionáriusok kaptak helyet, akik később a Smer felső vezetésébe is bekerültek. Viktor Stromček, a Smer pártigazgatója és korábbi közlekedési államtitkár néhány évvel ezelőtt a ZSSK felügyelőbizottságának tagja volt.

 

Mindeközben hatalmas, százmilliós beruházások zajlottak az elmúlt időszakban, szinte kizárólag az északi vasútvonalak felújítására, amelyeknek köszönhetően a Pozsonyból Zsolna felé közlekedő járatok 140 kilométer/órás sebességgel is közlekedhetnek – míg délen vannak szakaszok, ahol a vonatok csak 20 km/órával haladhatnak.

 

Szlovák álomvasút: hatalmas színvonalbeli különbségek északon és délen ugyanazért az árért

 

Körkép.sk, Webnoviny.sk

Nyitókép: Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!