A csehek tizenegy csomagolt csirkemellet teszteltek, melyek közül a legrosszabbul a cseh Vodňanské kuře végzett, az utolsó előtti helyet pedig a Tesco üzletláncnak sikerült megszereznie.

 

A cseh dTest magazin egy laboratóriumban teszteltette a baromfihúsokat, ahol a minőséget és az előírások betartását vették górcső alá. A vizsgálat alá vetett csirkemellekben a vízmennyiséget, az antibiotikumok nyomait, valamint a nemkívánatos baktériumokat ellenőrizték.

 

Ami a Tescót az utolsó előtti helyre szorította, az nem volt más, mint a baktérium. Kiderült, hogy a Tescóban eladásra kínált csirkemellek szalmonella baktériumot tartalmaztak.

 

 hirdetes_810x300  

Szlovákiában igazolt szlovákiai beszállítóktól szerezzük be a csirkehúst. A választéknak több mint a fele tőlük származik, a fennmaradó baromfihúst pedig csehországi és magyarországi szállítóktól szerezzük be“ – mondta a szlovákiai Tesco szóvivője, Lucia Poláčeková.

 

Poláčeková azt már nem pontosította, hogy a Csehországban árusított baromfihúst ugyanattól a szállítótól szerzik-e be, mint Szlovákiában, de a dTest magazin által végzett tesztelésből kiderült, hogy a csirkehúsok Lengyelországból származtak.

 

A Tesco a cseh magazin által végzett tesztelést nem kommentálta. Arról azonban biztosította a szlovákiai vásárlókat, hogy a boltok polcain nem kínálnak lengyel baromfihúsokat.

 

Megszürkült húsok

 

A csirkehúsok egyik fő beszállítója – amelyik a Tesco márkája alatt bocsátja áruba a termékeit – nem mást, mint a Hyza. Annak ellenére, hogy a csomagoláson nem tüntetik fel a vállalat nevét, az SK 106 ES kóddal be lehet őket azonosítani.

 

A baromfihús további beszállítói közé a Hydina Slovensko, valamint a Vodňanské kuře cseh vállalat tartozik. Éppen ennek a beszállítónak a csirkemellei végeztek a tesztelés utolsó helyén, mégpedig elégtelen értékeléssel.

 

A laboratóriumban öt csomag csirkemell közül háromban szalmonella baktériumot találtak.

 

A Vodňanská drůbež márkájú csirkemellek rossz osztályzatot kaptak a szaguk – a vizsgált csirkemell minden bizonnyal nem volt friss –, az egyenlőtlen színük – a csirkemell színe a rózsaszín és a szürke árnyalata között mozgott –, valamint a vér- és a csontdarabok miatt.

 

Az összes tesztelt csirkemell közül négy márka kapott elégtelen osztályzatot. A Tescón és a Vodňanská drůbežen kívül a Lidl és az Albert jelzésű csirkemellek is a legrosszabbak között végeztek.

 

A legjobb, azaz kitűnő osztályzatban a Billa márkája alatt árult Světničkové kuře, valamint a Vodňanské kuře/Zlaté kuře a rezne részesült.

 

A származás és a szín a fontos

 

Mire kellene figyelnünk csirkehúsvásárlás előtt? Elsősorban azt kellene megnéznünk, hogy honnan származik a hús, másodsorban pedig azt, hogy meddig fogyasztható a termék.

 

2015-től a gyártóknak és a beszállítóknak kötelező feltüntetniük a csomagoláson a hús származását. Ez a törvény a fagyasztott és az előhűtött húsokra is vonatkozik, kivételt a feldolgozott húsok képeznek. Származáson azt a helyet értjük, ahol az állat született és nevelkedett, nem pedig azt, ahol levágták és feldolgozták.

 

A szakemberek ajánlása szerint azt is le kellene ellenőriznünk, hogyan néz ki a hús, milyen a színe, illetve az illata/szaga. Mindemellett azt is fontos lenne szemügyre venni, hogy a csomagolása nem sérült-e.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: zlacnene.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!