Törökország egyre mélyebbre süllyed a gazdasági válságban. Miközben a török líra árfolyama rohamosan csökken (a dollárhoz képest értékének negyedét elvesztette) Recep Tayyip Erdogan államfő továbbra is háborús retorikát folytat, és külföldi támadást emleget, ami csak súlyosbít a túlfűtött török gazdaság valódi problémáin.

 

Törökország lehet Európa (Közép-Kelet?) Venezuelája. Az egyébként is súlyosan túlpörgött török gazdaságot egy amerikai lellkésznek sikerült padlóra küldeni. Andrew Craig Brunsont kémkedéssel és gülenizmussal vádolta meg Ankara – Gülen Erdogan egykori mentora, ma esködt ellensége Amerikában él emigrációban, a török rezsim szerint a 2016-os puccskísérletet Gülen szervezte meg.

 

A nyugati sajtó szerint az evangélikus lelkészt Ankara azért börtöntözte be, hogy túszként használja fel Washingtonnál. Az amerikai vezetés ugyanis nem hajlandó kiadni Gülent Törökországnak, ahol a legjobb esetben is életfogytiglani börtön várja. Brunson lecsukása miatt azonban Donald Trump amerikai elnök szankciókat vezetett be Törökország ellen, és 10 százalékos vámot vetett ki a török alumínium és acéltermékekre.

 

 hirdetes_300x300  

Hat év börtönre ítéltek két cseh állampolgárt Törökországban a kurdok segítéséért

 

A család mindenek előtt

 

Erdogan kemény kirohanást rendezett Amerika ellen, és nemzetközi összeesküvést emlegetett. A török líra azonban az amerikai-török kapcsolatok elmérgesedése miatt zuhanórepülésbe kezdett. Ez hatalmas problémát jelentett a török vállalatok számára, amelyeknek zöme dolláralapú hiteleket fizet: miközben az elértéktelenedő lírában szerzik bevételeiket, dollárban kell kifizetniük. A törlesztőrészeletek elszálltak, és rengeteg vállalat került szemben fizetési nehézségekkel. Trump néhány nappal szankciói után még egyet rúgott a török gazdaságba, mikor a fémipari termékekre bevezetett 10 százalékos vámot megduplázta.

 

A problémát csak fokozta a török elnök szinte már paranoid módo ellenséges hangneme, az állandó háborús retorika, amely csak elriasztja a befektetőket és nehezíti a vállalatok helyzetét a hitelezőknél. Ráadásul a jobb szakértőket az nemrég újraválasztott Erdogan leváltotta, és saját családtagjait ültette helyükre. Így lett veje, Berat Albayrak az új török pénzügyminiszter.

 

Albayrak valamivel hidegfejűbb nyilatkozatokat tett, mint Erdogan, ám a kommunikációs hibák miatt nem sikerült orvosolni a problémákat. Vasárnap új, nagyszabású intézkedéscsomag bejelentését helyezte kilátásba, ami azonban annyira semmitmondó volt, hogy nem tudta meggynugtatni a piacokat, és a líra továbbra is mélyrepülésben van.

 

EU-csúcs: Az uniós vezetők jóváhagyták a második hárommilliárd eurós csomagot Törökország számára

 

Allah velük van, és kész

 

Erdogan az elmúlt héten csak olajat öntött a tűzre nyilatkozataival. Először kijelentette, hogy ellenségei hiába támadják az országot, „Allah Törökországgal van”. Külföldi spekulánsokat vádolt meg a válság kirobbanásával, majd felszólította a török lakosságot, hogy külföldi pénzben tárolt megtakarításait azonnal váltsa át török lírára, hogy megerősítse azt. A Portfólió.hu magyar gazdasági portál szerint a probléma az, hogy a török lakosság 60 százaléka otthon tartja deviza-megtakarításait, és aligha fogják azt önként lírára váltani, hogy szinte azonnal elvessze értékének negyedét.

 

A Bloomberg amerikai gazdasági portál szerint az sem segített a helyzeten, hogy Erdogan veje a helyzet „orvoslásaként” boszorkányüldözésbe kezd, és eljárást akar indítani azok ellen, akik a közösségi portálokon az ország gazdasági állapotáról kritikusan nyilatkoznak. Mivel az Erdogan nem engedheti meg, hogy az USA-ellenes retorika után az IMF-től kérjen segítséget, egyre valószínűbb, hogy tőkekorlátozást vezetnek be. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy korlátoznák a líra dollárra való átváltását, megadóztatná a devizaszámlákról való pénzfelvételt, sőt be is fagyaszthatják azokat. Ennek azonban súlyos belpolitikai kvöetekzményei lehetnek.

 

Úgy tűnik, hogy ezt Erdogan is tudja, mert Amerikát már azzal fenyegeti, hogy országa gazdasági szükségleteit máshonnan fogja beteremteni. Az Oroszországgal is jó kapcsolatokat ápoló török vezetés a hírek szerint Katar felé is kacsingat.

 

Annyi biztos, hogy Törökország hamarosan kifut az időből: a török vállalatok nem bírják a líra elértéktelenedése miatt brutálisan megdrágult hitelek törlesztését.

 

Körkép.sk, Portfolio.hu, Blooomberg.com

Nyitókép: irishtimes.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!