A dolgozók lényegében csak a keresetük harmadáról döntenek, ugyanis a fizetésük többi részét az adókra és más járulékokra kell kifizetniük.

 

Az alkalmazottak teljes „fizetésének“ kétharmada az állam zsebében landol – elnyelik ugyanis az adók és a járulékok. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy ezt a magas arányt nem az alkalmazott bruttó béréből számítsák ki, hanem abból a munkaárból, amit a munkaadó fizet az alkalmazottért.

 

A European Investment Centre (EIC) és az M. R. Štefánik Konzervatív Intézet által nyilvánosságra hozott legújabb elemzésből kiderül, hogy Szlovákiában a teljes adóteher elérte a 63,1%-ot. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az az alkalmazott, akinek a munkaára eléri az 1328 eurót, bruttóban pedig 954 eurót keres, annak mindössze 491 eurója marad.

 

 hirdetes_810x300  

A dolgozónak a teljes bevételéből így csupán a fizetése 37%-a áll a rendelkezésére. Tehát a megkeresett jövedelemnek a nagy részéről vagy az állam, vagy az önkormányzat dönt.

 

Évről évre rosszabb

 

Az előző évekkel összehasonlítva a helyzet egyre rosszabb, hiszen két évvel ezelőtt a teljes adóteher 61,86% volt, míg 2017-ben 60,34%.

 

Roman Scherhaufer (EIC) szerint a magas adók negatív hatással vannak a gazdaságra, mivel eltűnik az értékek kialakításához szükséges motiváció, elriasztják az embereket a munkától, továbbá növelik a teret a korrupció számára.

 

„Ez ahhoz vezet, hogy a közpénzekkel visszaélnek, a szabadság csökken, de a polgárok függősége növekszik az államtól. Minél kisebb az a közpénzcsomag, amelyről a hivatalnokoknak dönteniük kell helyettünk, annál kisebb az esélye a korrupciónak, és annál szabadabb a társadalom“

 

– magyarázta Scherhaufer.

 

Járulékok és ÁFA

 

A tanulmányból az is kiderül, hogy az alkalmazottaknak a járulékokra kell kifizetniük a legtöbbet. Egy dolgozó ember átlagosan havonta 463,64 eurónyi járulékot vezet el (beleszámítva azokat a járulékokat is, amelyeket a munkaadó fizet).

 

A második legnagyobb „fizetésfosztó“ nem más, mint az ÁFA (hozzáadottérték-adó, DPH), ami az átlagkeresetből havonta 119,05 eurót kanyarint le. A fizikai személy jövedelemadója további 88,28 euróval csökkenti a havi ledolgozott munka utáni díjazást.

 

A cseheknél jobb a helyzet

 

A tanulmányok szerzői két szomszédos országgal hasonlították össze Szlovákiát – Csehországgal és Ausztriával. A cseh szomszédaink valamivel jobb helyzetben vannak, mint mi, ugyanis náluk a teljes adóteher 62,45%. Ausztria azonban sokkal rosszabb helyzetben van. Az ottani dolgozóknak az adókra és más járulékokra a fizetésük 66%-át kell kifizetniük.

 

Egyelőre nem fúj a változás szele 

 

A szakemberek feltételezése szerint a közeljövőben nem számíthatunk arra, hogy a szlovák kormány csökkentené az adóterhet.

 

„Jelen pillanatban nem számíthatunk adócsökkentésre. Ez annak is köszönhető, hogy Szlovákia 2020-ig szeretné elérni azt, hogy kiegyenlített legyen a költségvetése. Amennyiben a kormány csökkenteni szeretné az adókat, akkor a kiadásait is csökkenteni kéne, ennek azonban nincs semmi jele“

 

– vélekedik az F. A. Hayek Alapítvány elemzője.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: touchit

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!