A brit élelmiszerlánc csaknem tíz éven át uralta a piacunkat, mostanra azonban elvesztette vezető pozícióját.

 

Nyolc évvel ezelőtt a szlovákiai kiskereskedelemben egyértelműen a Tesco dominált. A bevételeivel a legnagyobb konkurenseire is képes volt árnyékot vetni.

 

Mára a helyezet nagymértékben megváltozott. Az élelmiszerláncok tavalyi gazdasági eredményeiből egyértelműen kiderült, hogy a brit élelmiszerlánc nyakában már ott liheg a német konkurencia.

 

 hirdetes_810x300  

Míg a Tesco bevétele tavaly 1,451 milliárd eurón stagnált, addig a Lidlben a vásárlók 1,149 milliárd eurót költöttek el. Ez az előző időszakhoz képest 15%-kal több.

 

Valamivel lassabban nőttek a harmadik helyen álló Kaufland bevételei (7,02%). Csupán ez a három üzletlánc volt képes átlépni az egymilliárdos forgalmat. A piac többi játékosa ezeknek az értékeknek még a felét sem tudta teljesíteni.

 

A Tesco alszik a babérjain

 

Jozef Orgonáš, a Pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem Kereskedelmi Karának munkatársa a Tesco stagnációja mögött több tényezőt lát. Véleménye szerint a brit kereskedelmi lánc alszik a babérjain, ugyanis a vállalat csak az új boltok megnyitásával tudta megemelni a forgalmát, a nagy expanzióval szemben azonban nem tudta felvenni a versenyt.

 

„A másik tényező a viszonylag merev és kiegyensúlyozatlan kommunikáció a vásárlókkal. A jól kidolgozott hűségprogram mellett nem látok más olyan ötletet, ami megszólítaná a vásárlókat“ – jelentette ki Orgonáš.

 

Másrészt viszont pozitívan értékeli a piac második helyezettjének lépéseit. A Lidl egységes koncepcióval, remek vezetéssel, világos célokkal és jól beállított folyamatokkal rendelkezik, ami pozitív számokhoz vezet“ – állítja.

 

Nagyon jó húzásnak bizonyult, hogy a Lidl a friss élelmiszerekre fordította a hangsúlyt, emellett pedig rendszeresen újítja az üzleteit. Ezt a koncepciót fokozatosan a többi üzletlánc is elkezdte másolni.

 

 

A Terno feltornázta magát

 

Az egyetlen változás a ranglista másik felében következett be. A Terno szlovák üzletlánc a több mint 148 millió eurós bevételével a tizedik helyről (2016-os eredmény) a hetedik helyre tornázta fel magát.

 

Orgonáš szerint a Terno „felemelkedése“ az új tulajdonosoknak és vezetőségváltásnak köszönhető. Az előző tulajdonosok az eredeti koncepciót értelmetlenül újratervezték, aminek az lett az eredménye, hogy a vásárlók távoztak. Az új menedzserek azonban új elképzelésekkel jöttek, bevezették a termékek jobb elhelyezését és megváltoztatták a boltok elrendezését.

 

 

Veszteség és nyereség

 

Az egyetlen üzletlánc, amelyik a tavalyi évben bevételcsökkenést érte el, az nem más, mint a CBA Slovakia. A CBA problémája abban gyökerezik, hogy nagyon tág az üzletspektruma. Némelyik bolt a mai szükségletekhez viszonyítva kicsi, ezért a kínálatuk nem tudja teljes mértékben lefedni a vásárlók igényeit.

 

Míg a bevétel terén a Lidl szorosan a Tesco nyakában liheg, addig nyereség terén múlt évben már meg is előzte. A német vállalatnak tavaly több mint 110 millió eurós bevételre sikerült szert tennie. A 100 millió eurós nyereséget csak a Lidlnek sikerült megugrania. A Tesco bevétele mintegy 94 millió euró volt.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!