Az olasz Gazdasági Versenyhivatal vizsgálat alá vonta a Ryanair ír fapados légitársaság azon döntését, miszerint illetéket fog kiszámlázni a kézipoggyászért. Az olasz hivatal szerint a kézipoggyász az utasok „alaptételei“ közé tartozik.

 

Európa legnagyobb fapados légitársaságának azon utasai, akik nem rendelkeznek elsőbbségi beszállással, november 1-től csak egy kisebb kézitáskát (retikült vagy laptoptáskát) vihetnek fel magukkal a gép fedélzetére.

 

Az összes többi poggyász – beleértve a 10 kilogrammos kézipoggyászt is – a 8 euróig terjedő illeték kifizetése után a fedélzet alatti raktérbe kerül.

 

 hirdetes_400x285  

Ezt állítják az olaszok

 

Az olasz hivatal szerint a kézipoggyász a „szállítás alapelemei közé tartozik“, így a Ryanairnek és a többi légitársaságnak is bele kellene számítania a kézipoggyászt a repülőjegy árába.

 

Az olasz Gazdasági Versenyhivatal azt is hozzátette, hogy a Ryanair politikájára nem tiszta üzleti praxisként is lehet tekinteni, mivel eldeformálja a repülőjegy eredeti árát, és lehetetlenné teszi azt, hogy az utasok a repülőjegyek árát más légitársaságok árkínálatával hasonlítsák össze.

 

„Amennyiben bebizonyosodnak a Ryanair ír fapados légitársaság igazságtalan üzleti praktikái a kézipoggyászokat illetően, akkor az összes olyan ügyfelüket kártalanítaniuk kell, aki érintett az ügyben“

 

– jelentette ki a Codacons Fogyasztóvédelmi Egyesület.

 

Vége a jó világnak: novembertől már nem lesz ingyenes a kézipoggyász a Ryanair gépein

 

Rossz hír a Ryanairnek

 

Az Olaszországban folyó vizsgálat ismét egy negatív csapást jelent a Ryanairnek azok után, hogy több európai országban is sztrájkot hirdettek a pilótái.

 

Mindezek ellenére a Ryanair azzal védekezik, hogy egyetlen ügyfélnek sincs joga a „korlátlan mennyiségű kézipoggyászra“.

 

A nyilatkozatában kijelentette: „A rövid vonalakon közlekedő repülőgépek többségében biztonsági okokból nincs hely arra, hogy minden egyes ügyfél két poggyászt hozzon fel magával a fedélzetre“.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Daily Express

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!