A szakszervezeti tagok szerint már hónapok óta feszült a helyzet a nyitrai Jaguar Land Rover autógyárban. A feszültség oka az, hogy a vezetőséggel már hónapok óta nem lehet megegyezni egy kollektív szerződésről.

 

A vitás pontot a fizetés kérdése képezi. „Megértjük, hogy még csak most kezdünk, de mi, alkalmazottak vagyunk azok, akik harcolunk az aktuális munkafeltételekkel és az alacsony bérezéssel, ami még csak meg sem közelíti az európai standardot“ – mondta Peter Mrázik, a Modern Szakszervezetek Jaguar Land Rover Slovensko elnöke.

 

Mrázik azt is hozzátette, hogy a Janguar Land Rover szlovákiai alkalmazottainak is joguk van arra, hogy a brit kollégáikhoz hasonlóan méltóságteljes fizetést kapjanak.

 

 hirdetes_300x300  

Nem lesz ki dolgozzon a gyárban?

 

Az utolsó bértárgyalás során az autógyár csapata felvette a kapcsolatot a cég Nagy-Britanniában székelő globális vezetőségével, melynek a következő tárgyalásig egy új, végső ajánlatot kell előkészítenie az alkalmazottak díjazásáról.

 

Abban az esetben, ha ezt az ajánlatot sem fogjuk tudni elfogadni, akkor a bértárgyalásról szóló törvény értelmében fogunk eljárni“ – figyelmeztetett Mrázik, aki attól fél, hogy ha nem történik gyors előrehaladás az ügyben, akkor a gyártás megkezdésekor nem lesz ki dolgozzon a gyárban. A gyártást az elkövetkezendő napokban kívánják elindítani a nyitrai üzemben.

 

Alexandra Sabolová, a Jaguar Land Rover Slovensko kommunikációs osztályáról elmondta, hogy a szakszervezettel áprilisban kezdték meg a kollektív tárgyalásokat.

 

„A tárgyalások nyílt párbeszéd formájában folynak, és mi meg vagyunk győződve arról, hogy mindkét fél számára megnyugtató eredményeket fogunk elérni. A végső egyezségről a kollektív tárgyalások befejezés után fogunk beszélni“

 

– mondta Sabolová.

 

Ezt kérik a szakszervezeti tagok

 

A szakszervezeti tagok az A kategóriás alapfizetéseket 13,54%-kal szeretnék emelni, azaz a 650 eurós alapfizetésről 738 euróra.

 

Az A+ kategóriában 7,29%-os fizetésemelést kérnek, mégpedig az alap 892 euróról 957 euróra. A B kategóriában az alapbért 5,43%-kal szeretnék megemelni, mégpedig 1196 euróról 1261 euróra.

A szakszervezetek mindemellett tízperces szüneteket is kérnek „a biztonságos munkarezsim betartásához“, továbbá a törvény által megszabott kereten felül két nap szabadot is igényelnek, mégpedig minden olyan egyhetes összüzemi szabadságért, amit a munkaadó határoz meg.

 

 „Mi is szívesen vennénk ki szabadságot akkor, amikor a családunknak felel meg, és nem akkor, amikor a cégnek van rá szüksége“

 

– hangsúlyozta a szakszervezet elnöke.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!