A vártnál is korábban tudhatjuk meg, mit éreztek elődeink a gőzgép vagy épp a futószalag megjelenésekor. A Világgazdasági Fórum (WEF) legfrissebb elemzése 2022-ben világszerte 75 millió munkahely szűnik meg sorban a negyedik ipari forradalom miatt. Számunkra az a rossz hír, hogy az OECD két évvel ezelőtti becslése szerint a következő években, évtizedekben a legtöbb munkahely épp Szlovákiában fog megszűnni és átalakulni.

 

A gőzgép, a futószalag, és az internet után itt van Internet of Things, vagyis a „dolgok hálózata”, ami a az automatizált gyártósorok, adatok komplex halmazokká rendezését jelenti. A négyes számú ipari forradalomn okán lesznek szakmák, amelyek eltűnnek, és helyüket újak veszik át.

 

Legkeresettebb munkakörök

 

 hirdetes_400x285  

Hogy pontosan melyek? Még mielőtt erre rátérnénk, a teljes képhez hozzátartozik, hogy a WEF szerint a 75 megszűnő munkahely helyett 133 új állás születik majd. Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár (Slovenská Sporiteľňa) szerint

 

„Kelet-Közép-Európában 2022-től egyre inkább az olyan az adatelemzőket, automatizált gépek kezelőit, mérnököket, szoftver- és applikációfejlesztőket illetve közösségi oldalak specialistáit fogják keresni”

 

Buchláková előrejelzése szerint egyre inkább háttérbe szorulnak a teljes munkaidős állások, helyüket pedig átveszik az ideiglenesen felvett munkások illetve az egyéni vállalkozók.

 

„Ez leginkább a marketing és IT-szektorokat érinti. A munkáltatók mindig csak egy adott projektre fogják alkalmazni a munkerőt, mint kvázi „beszállítokat”, és nem veszik fel őket tartósan”

 

Mint mondta, a személyes adottságok terén a vállalatok a kreativitást, a kritikus gondolkodást, a rugalmasságot, az eredetiséget és a kezdeményezőkészséget fogják elvárni a jelentkezőktől.

 

Az OECD 2016-os jelentése szerint Szlovákiában a munkahelyek 47 százaléka szűnhet meg az ipari forradalom miatt. A 38 tagállamot tömörítő együttműködési szervezet közül a mi állásaink a legveszélyeztetettebbek. Grafikon: Körkép.sk, archív

 

Leköszönő munkakörök

 

A WEF szerint hátérbe szorul az ügyfélszolgálatosok (call center), a sofőrök, a könyvelők és az audjtorok munkája is, de a legnagyobb veszély a gyártósori kétkezi munkásokat fenyegeti, mivel az ő munkájukat fokozatosan kiváltják a robotok és az automatizált gyártósorok.

 

A trend lényegében már elkezdődött, vannak olyan gyárak, ahol már most azon gondolkodnak, hogy a három automatizált gyártósort képes-e irányítani és felügyelni a jelenlegi három helyett egyetlen ember.

 

„A WEF jelentésében az  is olvasható, hogy át kell majd képezni a jelenlegi munkaerőt, akik azt követően az automaizált rendszereket kezelhetik. A mai munkatevékenységek 52 százalékát 2025-ben már robotok fogják végezni, ami duplája a mai aránynak”

 

fogalmazott Buchláková ezzel kapcsolatban.

 

Talán nem annyira szembetűnően, mint ahogy a WEF leírta, de már tíz éve átalakulóban van a Szlovák gazdaság is. Mikor a 2008-as világválság után Szlovákia újra elérte ipari termelésen válság előtti szintjét, 100 ezer emberrel kevesebbet foglalkoztatott. Vagyis 100 ezerrel kevesebb munkaerőre volt szüksége ugyanannyi kibocsátás elérésehez.

 

A témával kapcsolatban lásd korábbi cikkünket:

 

Hamarosan nagyon sokan nézhetnek új munka után

 

Körkép.sk, Webnoviny.sk

Nyitókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!