Bár a minimálbér nem fog rekordösszeggel nőni jövőre, az emelkedés üteme ismét meghaladja majd az átlagbér növekedési ütemét. A minimális bér nagysága jövőre 520 euróra emelkedhet, ami az átlagsbér 48 százaléka.

 

Nem csak Szlovákiában, hanem a környező országokban is jelentősen nő a minimális bér nagysága. Az INESS társadalomkutató intézet megállapítása szerint

 

„A kulcsfontosságú indokok között elsősorban a munkaerőkeresletet generáló gazdasági környezet áll. A minimálbér emelésének esetleg negatív hatásai egy ilyen növekedést produkáló időszakban nem elhanyagolhatóak. Ez lehetővé teszi a politikusoknak, hogy nagyratörő célokat tűzzenek ki.”

 

Az elemzők ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a minimálbér nagysága , ami az alapszükségletek beteremtésének biztosítását jelenti az elmúlt négy évben csak 6 százalékkal emelkedett, míg ugyenezen idő alatt a minimálbér 47 százalékkal.

 hirdetes_400x285  

 

„A minimálbér kérdése politikai marketingeszközzé vált, amely figyelmen kívül hagyja a valóságos gazdasági körülményeket.  A közvéleményt a politikusok abban a hitben tartják, hogy a képesítést és tapasztalatot nem igénylő munkakörökben a fizetések nem nőnek. De a képesítéssel nem rendelkező emberekre is érvényes, hogy a legjobb fizetésfelhajtó erő a munkáltatók versenye”

 

áll az INESS vonatkozó tanulmányában. A szakértők szerint a bérek emelkedése mögött a szabad munkahelyek növekedése áll, nem pedig a minimálbérek politikai célból történő növelése.

 

„A politikusoknak inkább a foglalkoztatást akadályozó tényezők megszüntetésével kéne foglalkoznia, nem pedig azzal, hogy győztesekre és vesztesekre ossza a munkapiacot – alkalamzottakra, akik álláshoz jutnak ilettve azokra, akik nem”

 

fogalmazza meg a problémát az INESS. Elvileg a jövő évben Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában egy szintre emelkedhet a minimálbér nagysága, de a szakértők figyelmeztetnek, hogy fontos az átlagbérhez való viszonyítás és a bér nagyságának nettó értéke. Csehországban például a bruttó bér alacsonyabb, míg a nettó bér pár euróval magasabb a szlovákiainál.

 

 

Az INESS arra is felhívja a figyelmet, hogy a magasabb minimálbérekkel nőnek a munkáltatókat és a foglalkoztatottakat is sújtó járulékterhek, amelyek újabb jelentős bevételekhez juttatják az államkasszát. Az emelkedő minimálbér ráadásul a leszakadó régiókat rendkívül érzékenyen érinti, ahol a bérköltségek 8 százalékkal emelkednek meg ezáltal, de a cégek aligha tudják szintén ugyanilyen tempóban 8 százalékkal növelni eredményességüket.

 

Az államnak ugyanis lehetősége lenne arra is,hogy csökkenti az egyébként európai viszonylatban magas járulékterheket, amivel nem csak a nettó bér nagyságát növelné, de a foglalkoztatást is (különösen a leszakadó régiókban), hanem  a minimálbér emelésével nyolc százalékos bérköltségnövekedéssel sújtja a vállalatokat. Ez nyilván a munkerőhiánnyal küzdő, a szlovák gazdasági termelés zömét adó Zsolna megyének nem jelent problémát, de a nagy munkanélküliséggel küzdő régióknak jelentős problémákat okoz.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Nyitókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!