Az amerikai Coca-Cola vállalat új lyukat próbál törni a piacon. Jelenleg ugyanis azt mérlegeli, hogy az ismert szénsavas üdítőitalát marihuánával ízesítve dobná piacra.

 

A Bloomberg információi szerint a vállalat már meg is kezdte a tárgyalásokat a kanadai Aurora Cannabis marihuánatermelő vállalattal. Éppen Kanada az az ország, ahol október 17-től már legálisan is engedélyezik a marihuána használatát.

 

Egy új ágazat van születőben

 

 hirdetes_300x300  

Az észak-amerikai marihuána-vállalatok részvényindexei az utolsó évben 145%-kal erősödtek. Sőt, egyes vállalatok még ettől is jelentősebb növekedést könyvelhetnek el. Például a Canopy Growth Corporation 366%-kal nőtt, míg a Cronos Group 300%-kal.

 

Jakub Rosa, az Across Private Investments vállalat elemzője szerint a befektetők nagyban vásárolják a részvényeket, ugyanis ott akarnak lenni egy új ágazat megszületésénél. Az új „bummra“ a kanadai vállalatok is gőzerővel készülnek. Jelenleg a termelési kapacitásukat növelésén dolgoznak.

 

Kanada lépése a marihuána ügyben rendkívül jelentős. Míg az Amerikai Egyesült Államokban eddig részben 10 állam legalizálta a marihuánát, addig Kanada ezt korlátlanul teszi.

 

„Azt várják, hogy Kanada lépése a többi amerikai államot is meggyőzi a marihuána fokozatos legalizálásáról. Ez a fogyasztása terén óriási növekedést jelentene“ – mondta Boris Tomčiak, a Finlord elemzője.

 

Jakub Rosa azt is hozzátette, hogy a kanadai CIBC bank elemzései szerint a marihuánabiznisz területén 2020-ra a bevételek a 6 milliárd amerikai dollárt (átszámítva kb. 5,2 milliárd euró) is el fogják érni, ami azt jelenti, hogy meg fogja haladni a szeszes italokból származó bevételt, és jelentősen közelíteni fog a borból származó bevételhez is.

 

Marihuánás italt dobna piacra a Coca Cola

 

Coca-Cola marihuánával

 

A Coca-Cola vállalat szintén azt mérlegeli, hogy újonnan kannabidiol (CBD) anyagot tartalmazó üdítőket dobna a piacra. A kannabidiol abban különbözik a THC-tól (tetrahidrokannabinol), hogy nincs kábító hatása. A Bloomberg szerint a Coca-Cola egy olyan italt szeretne kifejleszteni, ami csökkenti a gyulladást, a fájásokat és a görcsöket.

 

Az üdítőipar más tagjaihoz hasonlóan mi is érdeklődünk a nem pszichoaktív kannabinoid (CBD) iránt, mint a wellness üdítőitalok alapeleméhez” – jelentette ki a Coca-Cola.

 

Abban az esetben, ha piacra is dobják ezt az új szénsavas italt, Szlovákiában sehogy sem lehet majd hozzájutni. A szóban forgó anyag használata ugyanis Szlovákiában tilos. Az EU jó néhány tagországában engedékenyebben viszonyulnak ehhez az anyaghoz – például Csehországban jóval könnyebb hozzájutni egy CBD-t tartalmazó gyógyszerhez.

 

A Coca-Cola nem az egyetlen, aki egy új összetételű italban gondolkodik. Az észak-amerikai Molson Coors Brewing sörfőző csoport idén jelentette be, hogy marihuána tartalmú italt fog gyártani a Hydropothecary vállalattal együtt. A Corona sörfőző pedig szintén több milliárd dollárt fektetett be a kanadai Canpoy Growth vállalatba.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép:Rappler

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!