A Pravda baloldali napilap értesülései szerint a közlekedési minisztérium 45 kilométernyi autópályát és gyorsforgalmi utat akar még ebben a választási ciklusban átadni a forgalomnak, avagyis 2020 márciusáig, ha addig kibírja a kormánykoalíció. Eszerint gyorsforgalmi utak épülhetnek a következő másfél évben Kassa környékén, Gömör, Sáros, Árva, Pólyánhegyalja és Nógrád vivékeken.

 

Persze, az autópályák építéséhez súlyos százmilliókra van szükség, amit a jelenlegi kormánykoalíció csak az államadósság növelésével tudna megoldani. Tavaly ilyenkor, mikor a 2018-as költségvetésről folyt a vita, Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedési miniszter még azzal érvelt, hogy csak az adósságkorlát eltörlése árán oldhatók meg az autópálya-építések. A közlekedési tárca költségvetését Peter Kažimír (Smer) pénzügyminisztériuma több százmillióval vissza is vágta.

 

Már téren is nagy a feszültség az autópályák ügyében. A szakértők a Most-Hidat amiatt bírálják, hogy magyar nemzetiségű választóik kedvére akarnak tenni, ezért erőltetik a déli járásokban épülő autópályákat, miközben „sokkal fontosabb” szakaszok építésére várnak, mint amilyen a kiszucai.

 

 hirdetes_300x300  

Hlina nekiment Érseknek. A KDH elnöke szerint Érsek a magyarok miatt ignorálja az északi autópályát

 

Az év végéig lezárul a közbeszerzési eljárás az R2-es Lónyabánya-Vámosfalva közti szakaszára, illetve az R3-as Turdisson-Nizsna közti szakaszára. Az előbbinél rengeteg kritika éri a minisztériumot a dokumentáció-előkészítés lassúsága miatt. A Losonc közelében haladó gyorsforgalmi út egy 13,5 kilométeres szakaszáról van szó, amelynek ára 162 millió euró.

 

Az R3-as árvai szakaszára még tavaly nyáron írták ki a közbeszerzést. A 4,4 kilométeres szakasz 75 millióba fog kerülni (ha nem lesznek „előre nem várt költségek”).

 

Az állam már tudja, ki lesz a kivitelezője az eperjesi északi elkerülőnek. Az R4-eshez tartozó, 4,3 kilométeres szakasz nem egész 170 millió euróba kerülne. Jövőre elkezdhetik építeni a pólyánhegyaljai Krivány-Vámosfalva közti szakasz is, ami lényegében összekötné a Losonc és Zólyom gyorsforgalmi utakat.

 

Közép-európai összehasonlítás: hol építettek több autópályát, és mennyiért?

 

A Vámosfalva és Krivány közti, 9,15 kilométeres, R2-es szakasz megítépésére az állam idén júliusban írta ki a tender. A költségek előzetesen mintegy 234 millió euróra rúgnak.

 

Mozgás tehát van, a minisztérium tervei szerint a következő hónapokban 31,35 kilométernyi autópálya kapcsán értékelik ki a közbeszerzéseket.

 

Új közbeszerzések meghirdetése is tervben van. Elsőként valószínűleg az R2-es Kassa melletti, sacai szakaszára indítanak tendert, várhatóan decemberben. Ez a 14,3 kilométeres szakasz lesz az utolsó, amit az uniós források aktuális keretéből finanszírozhat az állam.

 

Az R2 magyar vidékeket leginkább érintő szakaszának közbeszerzési eljárását a jövő év második felében hirdetik meg. A 14,1 kilométeres szakasz Rozsnyó és Szádalmás között tartalmazza a sokat emlegetett szoroskői alagutat is, amely lehetővé tenné az I/16-is nemzetközi főút szoroskői átkelőjének elkerülését. Az alagút 4280 méter hosszú lenne, a teljes szakasz költsége 227,3 millió euró.

 

És persze épül a D4-es autópálya az R7-es gyorsforgalmival együtt, ami a pozsonyi körgyűrűt jelenti. A kivitelező az Obchvat Nula konzorcium. Az építést az állam PPP projekt keretében ítélte oda a kivitelezőnek. A szakasz csallóközi folytatásról egyelőre alig van információ.

 

Pravda.sk, körkép.sk

Nyitókép: Pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!