A BMB Leitner tanácsadóvállalat elemzése szerint 2017-ben 2,8 milliárddal gazdagította az államkasszát a Szlovákia területén működő 200 legnagyobb vállalat. Csak a német cégek adták ennek 17 százalékát, ami a legnagyobb részarány az vállalatok származási országát tekintve.

 

A németországi központú leányvállalatok fizetik be a legtöbb adót és járulékot Szlovákiában a 200 legnagyobb Szlovákiában működő vállalat közül – fontos megjegyezni, hogy az elemzés csak erre a kétszáz vállalatra korlátozódik.

 

Németország bizonyul tehát a legnagyobb külföldi beruházónak. 2017-ben a német cégek adók formájában 450 millió eurót vezettek el a szlovák állam felé, ami a vizsgált cégek összesített eredményének 17 százalék. Ha a munkások után fizetendő járulékokat is figyelembe vesszük, akkor a németek több mint 1 milliárd euróval gazdagították a szlovák költségvetést.

 

 hirdetes_810x300  

A szlovákiai gyökerű vállalatok „csak” az adóbevételek 12 százalékát teszik ki. A harmadik helyen a csehországi cégek állnak, majd az osztrákok következnek. A 200 legnagyobb cég listáján szereplő magyar vállalatok az adóbevételek 2 százalékához járulnak hozzá.

 

Növekvő adó- és járulkbefizetések

 

A BMB Leitner elemzésének készítője, Renáta Bláhová elmondta:

 

„Annak ellenére, hogy a 200 legnagyobb Szlovákiában tevékenykedő vállalat forgalma öt százalékkal esett vissza 2017-ben, az általuk befizetett jövedelemadó hat százalékkal emelkedett, a járulékbefizetéseik pedig 17 százalékkal”

 

Hozzátette, hogy a szlovák gazdaság fenntartható növekedéséhez elkerülhetetlenül szükséges hogy csökkentség Szlovákiában az adó- és járulékterheket. Főleg az alacsonyjövedelmű alkalmazottaknál és a középosztálynál, tekintve hogy épp a középosztály a Szlovákiában működő vállalatok hajtóereje.

 

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!