A Szlovák Kereskedelmi Szövetség az egy és két eurócentes érmék megszüntetését javasolja a készpénzben történő fizetéskor – tájékoztatott a Hospodárske Noviny.

 

A Szlovák Kereskedelmi Szövetség szerint a Szlovák Nemzeti Bank egyetért az ötlettel, ám a bank hivatalos álláspontja egyelőre még nem ismert. Az egy és két eurócentes érmék megszüntetésében a pénzügyminisztérium is előnyt lát.

 

A Szlovák Kereskedelmi Szövetségbe jelenleg 78 üzlet tömörül, közéjük tartozik a Coop Jednota, Nitrazdroj, CBA, Delia, Kon-Rad és a Fresh.

 

 hirdetes_810x300  

Pavol Konštiak, a szövetség alelnökének elmondása szerint az egy és két eurócentes érmék feldolgozása munkaigényes, ezért a pénztárnál történő fizetés során hosszú sorok alakulhatnak ki.

 

Az egy és két eurócentes érmék a korlátozás ellenére továbbra is törvényes fizetőeszközök maradnának, viszont a Szlovák Nemzeti Bank vagy jelentősen korlátozná a használatukat, vagy teljesen megszüntetné ezeknek az érméknek a verését, és egy új törvényt fogadna el a számlák felkerekítéséről.

 

Ez a rendelkezés nem számít újdonságnak. Az egy és két eurócentes használatának korlátozását már több olyan országban bevezették, ahol euróval fizetnek.

 

Az első Finnország volt, ahol a felkerekítés az európai pénznem 2002-es elfogadása óta működik. Finnország után 2004-ben Hollandia is befejezte az egy és két eurócentes verését. A legkisebb eurócentesek korlátozását 2014-ben Belgiumban is alkalmazni kezdték, majd egy évvel utána Írország, tavaly pedig Olaszország is csatlakozott.

 

Hogyan is működik mindez Írországban?

 

  • Írországban a számlákat a legközelebbi öt- és tízcentesre kerekítik. Amennyiben a bevásárlás 10,21, illetve 10,22 euróba kerül, akkor a végösszeget 10,20 euróra kerekítik.
  • Amennyiben a bevásárlás 10,23 vagy 10,27 euróba kerül, akkor a végösszeget 10,25 euróra kerekítik.
  • Ha a bevásárlás 10,28, illetve 10,29 euróba kerül, akkor a végösszeget 10,30 euróra kerekítik.
  • A kerekítés a végső összegre vonatkozik, nem az egyes termékek árára.
  • A kerekítés csak a készpénzben történő fizetésre érvényes. Ha valaki kártyával fizet, akkor a fel nem kerekített összeget vonják le a kártyájáról.

 

Általánosan érvényes, hogy az egy és két eurócentes érmék verése és forgalomban tartása rendkívül költséges a Szlovák Nemzeti Bank számára. Az érme előállítása ugyanis jóval többe kerül, mint amennyi a névértéke, vagyis az érmén látható összeg.

 

Az Európai Bizottság számításai szerint 2002 és 2012 között az EU tagországai 1,4 milliárd eurót veszítettek ezeknek az érméknek az előállításán.

 

Mindemellett azokról az érmékről van szó, amelyeket a leggyakrabban vernek, mivel az emberek vagy nagyon gyakran elveszítik őket, vagy félreteszik – az üzletben visszajáróként megkapják, de újra már nem fizetnek vele.

 

Szlovákiában 917 millió eurócent van forgalomban, ennek – a Szlovák Nemzeti Bank adatai alapján – az 55%-át az egy és két eurócentes érmék alkotják.

 

Az Eurobarometer rendszer felméréseiből kiderül, hogy a vásárlók ugyan nem használják ezeket az apró érméket, de a korlátozásuk vagy a megszüntetésük esetén attól félnek, hogy a felkerekítések során árnövekedés állna be.

 

HNonline.sk/Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Nový Čas

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!