Nyitókép: webnoviny.sk

 

Robert Fico az évtized beruházásnak nevezte a Jaguar Land Rover nyitrai üzemének megépítését a 2016-os választások előtt, ám nagyon úgy tűnik, hogy nem csak a Smerben, de a Jaguarban is csalódniuk kellett az alkalmazottaknak. Az Aktuality.sk információi szerint az október végén elinduló Jaguart sorra hagyják ott alkalmazottai, mert nem teljesíti a ígért bérszínvonalat.

 

2015—2016-ban hatalmas volt az eufória, mikor a Jaguar elkezdte építeni üzemét Nyitrán, és toborozni az embereket. A munkások, a sajtó, de talán még a politikusok is azt hitték, hogy a konkurenciák tőszomszédságába telepített autógyár olyan versenyt teremt a munkapiacon, ami felhajtja a béreket.

 

A Jaguar maga is elhúzta a mézes madzagot: 900-1800 eurós bruttó keresetet ígért a jelentkezőknek. Az emberek hittek benne – végül is 127 millió euró állami dotációt kapott az államtól, csak hogy Szlovákiát válassza a lehetséges telephelyek közül, ami a tervezett 3000 munkás foglalkoztatása esetén fejenként 42 ezer eurónyi támogatást jelent.

 hirdetes_810x300  

 

Reklámfogás

 

Az üzemet hivatalosan idén októberben nyitották meg, de eredetileg jóval korábban tervezték a rajtot. A probléma az volt, hogy a cégvezetés nem tudott kiegyezni a munkásokkal a bérekről. Ők ugyanis 10 százalékos emelés után bruttó 715 eurót kapnak gyártósori munkásként, ami elmarad az említett 900 eurótól kezdődő keresetektől. Az autógyár azzal védekezett, hogy a 900 eurós kezdőfizetés már tartalmazza a jutalmakat és egyéb juttatásokat is.

 

Az Aktuality.sk információi többen már otthagyták a Jaguart és visszatértek a legközelebb eső nagyszombati PSA üzemébe dolgozni. Az egyik neve elhallgatását kérő volt munkást idézve a portál azt írja:

 

„Amikor átmentem a PSA-tól Nyitrára, azt vártam, hogy jelentősen jobban fogok keresni. Végül kisebb lett a fizetésem, mint volt, és nem tudtam megszokni a vállalati kultúrájukat sem.”

 

A PSA is elismerte, hogy többen visszatértek hozzájuk, egyelőre néhány tucat emberről beszélhetünk. A nagyszombati üzemben a kezdőfizetés több mint 200 euróval magasabb: 930 euró bruttóban, beleértve a juttatásokat. A pozsonyi VW-ban 1050 eurós kereset jár a kezdőknek.

 

Ne legyenek túlzott elvárásaink

 

Martin Jesný, a Revue elemzője szerint nem szabadna túlzott elvárásokat támasztani a Jaguarral szemben, mert egy most induló üzemről van szó, amelynek még csak kiadásai vannak. Emiatt nem hasonlítható össze a többi szlovákiai autógyárral, amelyek már felfutottak.

 

Ennek ellenére elég nehezen elképzelhető, hogy Jaguar Land Rover, amely a nyitrai üzem indulása környékén számolta fele egyik telepét Nagy-Britanniában, nem számolt volna a bérköltségekkel az üzem tervezésekor. A Jaguar tehát hozzáadott értéket jelenleg még alig produkált a régió számára, a Nyitrai kerületben nem kevés 7,7 százalékkal nőttek a nominális bérek, de ez semmivel sem kiemelkedőbb a szomszédos megyék teljesítményétől.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!